Tel Aviv’de Türkiye endişesi: Erdoğan’ın olmadığı masadan karar çıkmaz

Tel Aviv’de Türkiye endişesi: Erdoğan’ın olmadığı masadan karar çıkmaz

İsrail basını, Türkiye’nin davet edilmediği Gazze konulu toplantıların bağlayıcı karar alma gücüne sahip olmadığını yazdı. Jerusalem Post’a konuşan kaynaklar, söz konusu görüşmelerin sınırlı temaslarla geçeceğini belirtti.

İsrail’de yayımlanan Jerusalem Post, Türkiye’nin yer almadığı Gazze konulu toplantıların sanıldığı gibi kritik zirveler olmadığını aktardı. Haberde, bu tür görüşmelerin bağlayıcı karar üretme kapasitesine sahip olmadığı vurgulandı.

Gazeteye konuşan kaynaklara göre, gündemdeki toplantı üst düzey bir zirve niteliği taşımıyor ve alınacak kararlar açısından belirleyici bir rol oynamıyor.

“Erdoğan’ın olmadığı masada karar çıkmayacak”

Haberde yer verilen ifadelerde, Türkiye’nin dışlanmasına ilişkin tartışmalara da değinildi. Kaynakların, bu konuda doğrudan “Erdoğan’ın olmadığı masada karar çıkmayacak” değerlendirmesinde bulunduğu aktarıldı.

Bu yaklaşımın, sahadaki dengeler ve bölgesel aktörlerin etkisi açısından önemli bir gösterge olduğuna dikkat çekildi.

Karar yetkisi bulunmuyor

Netanyahu yönetimine yakın çevrelerin iddialarının aksine, toplantılarda bağlayıcı bir karar alınmayacağı vurgulandı. Görüşmelerin yalnızca istişare kapsamında kalacağı, sahadaki dengeleri değiştirecek bir sonucun ortaya çıkmasının beklenmediği belirtildi.

Üst düzey askeri katılım yok

Jerusalem Post’un haberine göre, toplantıya ABD Merkez Komutanlığı (CENTCOM) dahil olmak üzere üst düzey askeri ve siyasi yetkililer katılmadı. Bu durumun, toplantının uluslararası güvenlik mimarisi açısından sınırlı bir ağırlığa sahip olduğunu gösterdiği ifade edildi.

Türkiye’nin dışarıda bırakılması tartışması

Haberde, Türkiye’nin Katar’da düzenlenen Uluslararası Barış Gücü görüşmelerine davet edilmediği bilgisine de yer verildi. Toplantıya 45 ülkeden temsilci çağrılırken, İsrail’in Türkiye’nin olası bir barış gücü içinde yer almasına karşı tutumunu sürdürdüğü hatırlatıldı.

İsrail basını, Türkiye’nin dışarıda kalmasının tesadüf olmadığı yönündeki değerlendirmelere de dikkat çekti.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.