Teknolojiye yenik düştüler
Popüler meslekleri arasında yer alan radyo ve televizyon tamirciliği gelişen teknolojiye yenik düştü. Elektronik malzemelerin fiyatının tamir fiyatına kadar düşmesi ve 7 yıla varan garanti imkânları, tamirciliğini bitme noktasına getirdi.
Mustafa VAROL
Gelişen teknolojiye yenik düşerek bir bir kapanan meslek gruplarına radyo ve televizyon tamirciliği de ekleniyor. En popüler meslek grupları arasında yer alan elektronik tamirciliği, baş döndürücü bir hızla gelişen teknolojiye yenik düştü. Televizyon ve radyo gibi ürünlerin 50 YTL'ye kadar düşmesi ve garanti sürelerinin 7 yıla çıkması bu sektörü kapanma noktasına getirdi.
Televizyon ve Radyo Tamircileri Odası Başkanı Kadir Erölmez, tamiri yapılan televizyon ve radyoların yeni ürün fiyatını bulması nedeniyle üyelerinin iş yapamaz hale geldiğini söyledi. Teknolojinin teknolojiye yenildiğini kaydeden Erölmez, "Özellikle Çin mallarının ülkemize girmesiyle birlikte beyaz eşya fiyatları aşırı derece düştü. Vatandaş tamir yaptırmak yerine yenisini almayı tercih ediyor. Bazı televizyon ve radyoların tamiri için gerekli parçalar yeni alınacak televizyon ve radyo fiyatını geçiyor. Hal böyle olunca da üyelerimiz iş yapamaz hale geldiği için tek tek dükkân kapatmaya devam ediyor" dedi.
"Yıllar önce elektronikçilerin işsiz kalacağı söylense kimse inanmaz güler geçirdi; ama şimdi ciddi anlamda sıkıntı yaşıyoruz" diyen Erölmez, "Türkiye bir çok alanda olduğu gibi teknoloji ürünlerinde de dışa bağımlı durumda. Bu sebeple elektronik eşyalarda paralarımız dış ülkelere gidiyor. Bir zamanlar Avrupa'da ucuz olduğu gerekçesiyle çöplere atılan televizyon, bilgisayar gibi ürünler şimdilerde ülkemizde yapılıyor. Eskicilerin arabalarında bile televizyon, bilgisayar görmek mümkün. Ülkemiz teknoloji çöplüğüne döndü" ifadelerine yer verdi.