Tekirdağ'da yılın son kinoa hasadı yapıldı

Tekirdağ'da yılın son kinoa hasadı yapıldı

Türkiye Kinoa Yetiştiricileri Derneği'nce bu yılın son hasadı, TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Şentop'a ait tarlada gerçekleştirildi- Prof. Dr. Şentop:- "Kinoa'nın Türkiye'de alternatif bir ürün olarak yaygınlaşması, tarım için faydalı olacaktır"

TEKİRDAĞ (AA) - Türkiye Kinoa Yetiştiricileri Derneği tarafından, bu yılın son kinoa hasadı, TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı ve AK Parti İstanbul Milletvekili Prof. Dr. Mustafa Şentop'un tarlasında yapıldı.

Şentop, hasat için geldiği Malkara yolu üzerindeki tarlada yaptığı konuşmada, astronot gıdası olarak da bilinen kinoanın mart ayında ekimini yaptıklarını ve şimdi de ürünün hasat edildiğini söyledi.

Kinoanın gittikçe Türkiye'de yaygınlaşmaya başladığını belirten Şentop, "Tekirdağ'da genelde ayçiçeği, buğday, kanola gibi standart ürünler ekiliyordu. 'Biraz daha farklı ürünler olabilir mi?' diye uzun zamandır konuşuyorduk. Kinoayı ilk olarak internetten gördüm. Önce bir tadına baktık, yedik. Sonra Türkiye Kinoa Yetiştiricileri Derneği ile görüşmeler yaparak ürünü ektik. Bu yıl iyi yağış olduğu için ürünün rekoltesi de iyi. Kinoanın Türkiye'de alternatif bir ürün olarak yaygınlaşması, tarım için faydalı olacaktır." diye konuştu.

Türkiye Kinoa Yetiştiricileri Derneği Başkanı Can Temizel de Türkiye'de, özelikle Trakya'da kinoaya yoğun talep olduğunu anlattı.

Kinoanın diğer tarım ürünlerine göre getirisinin fazla olduğunu dile getiren Temizel, "Kinoaya da diğer ürünler gibi aynı masrafı yaparsınız ama getirisi diğer ürünlerden 3-4 kat daha fazladır. Biz dernek olarak üreticilerimize her türlü desteği sağlıyoruz. Hem tohum desteği hem de hasattan sonra ürünün alımı konusunda çiftçimizin yanındayız." dedi. Ürünün rekoltesinin Trakya'da yüksek olduğunu aktaran Temizel, kinoanın daha da yaygınlaşacağını ifade etti.

Konuşmaların ardından, Şentop, kinoa hasadı yapmak için biçerdövere bindi.

Hasada, Tekirdağ Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Zekeriya Sarıkoca, Tarım Kredi Kooperatifleri Tekirdağ Bölge Birliği Müdürü Ergin Çubukçu ve çiftçiler katıldı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :