Tekirdağ'da toplu açılış töreni

Tekirdağ'da toplu açılış töreni

Cumhurbaşkanı Erdoğan: (4)- "AK Parti'ye gönül veren kardeşlerime sesleniyorum, Milliyetçi Hareket Partisi'ne gönül veren kardeşlerime sesleniyorum, CHP'ye, HDP'ye, Saadet Partisi'ne, Büyük Birlik Partisi'ne gönül veren kardeşlerime sesleniyorum; Gelin el

TEKİRDAĞ (AA) - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "AK Parti'ye gönül veren kardeşlerime sesleniyorum, Milliyetçi Hareket Partisi'ne gönül veren kardeşlerime sesleniyorum, CHP'ye, HDP'ye, Saadet Partisi'ne, Büyük Birlik Partisi'ne gönül veren kardeşlerime sesleniyorum. Gelin el ele verelim ve 16 Nisan'da bu ülkenin kaderini değiştirecek 'evet' oyuyla geleceğe yürüyelim." dedi.

Erdoğan, Tekirdağ Valiliği önünde düzenlenen toplu açılış törenindeki konuşmasında, birilerinin kendi aralarında fısıldaşarak "şimdi böyle bir değişikliğe ne gerek var?" dediğini aktararak, "Biz de diyoruz ki, keşke bu değişikliği 2007 yılında yapabilseydik. 27 Nisan bildirisi yayınlanmadan, 367 rezaleti yaşanmadan keşke yapabilseydik. O rezaletleri yaşadığımız için işte bunu yapıyoruz şimdi. Neler çektirdiler bize, neler neler... Meclisi boykot etmek suretiyle oylamaları tamamen, hatta tehdit ettiler, kendi milletvekillerini göndermediler, korktular 'giderler onlar da iktidara rey verirler' diye. Hatta keşke bu değişikliği 2001 krizi olmadan önce gerçekleştirmiş olsaydık. Daha da geriye giderek diyorum ki; keşke bu değişikliği 1990'lı yıllarda gerçekleştirseydik. Biraz daha geriye gidersek 1980 yılında cumhurbaşkanı seçemeyip, meclisi çalıştıramayıp, terörü azdırıp darbeye maruz kalmadan buna geçmiş olsaydık." diye konuştu.

"Keşke rahmetli Menderes ve arkadaşlarının hazin sonuyla neticelenen 1960 darbesi gerçekleşmeden böyle bir sisteme geçseydik" diyen Erdoğan, işte o zaman bugün yaşanan tartışmaların hiçbirine gerek kalmayacağını söyledi.

Erdoğan, dolayısıyla burada sorulması gereken sorunun "Niçin şimdi?" değil, "Niçin bu kadar geciktik?" olması gerektiğini vurgulayarak, gerçeğin bu olduğunu dile getirdi.

Bu gecikmede kendilerinin de payının olması durumunda onun da hesabının sorulması gerektiğini ifade eden Erdoğan, şunları kaydetti:

"Anayasa değişikliği ile getirilen sisteme karşı çıkanların argümanlarına bakıyorum, aman Allah'ım. Meclisin feshinden diktatörlüğe, yargının felcinden rejim değişikliğine kadar, akıllara zarar bir sürü laf ortada. Peki bunlara karşı teklifleri ne? 'Mevcut sistem devam etsin hiçbir şeye dokunulmasın' İyi de mevcut sistem tüm dertlere deva idiyse bunca sorunu, bunca krizi, bunca çatışmayı biz neden yaşadık? 35 yıldır bu ülkede niçin terör var, maddi manevi bunca bedeli niçin ödedik? Benzer şatlarda yola çıktığımız ülkeler fersah fersah önümüzü geçmişken biz hala aynı sistemde ısrar ederek onlara nasıl yetişeceğiz?"

Erdoğan, 14 yıldır iktidarda olduklarını ancak birer fert olarak dürüst çalıştıklarını anlatarak, "Bizden önce siz vardınız, bu sistem vardı. Niçin başarılı olamadınız? Biz geldik 1'e 3 katladık, 1'e 5 katladık, Sistemden değil o bizim şahsımızdan kaynaklandı. Bu ülkede anayasa fırlatıldı mı? Fırlatan aynı zihniyetteydi, anayasanın fırlatıldığı Başbakan, o da aynı zihniyetteydi. Türkiye bunu yaşadı mı? İşte biz bunun yaşanmasını istemiyoruz. 16 Nisan, bu anlayışın ortadan kalkması içindir." değerlendirmesini yaptı.

Bir anayasa fırlatıldığında ertesi gün kurda yüzde 40 oynama olduğunu anımsatan Erdoğan, ülkeye ve millete yapılabilecek en büyük darbenin o olduğuna dikkati çekerek, "Şu anda da cumhurbaşkanıyla hükümetiyle başbakanıyla meclisiyle ülkenin yönetimi aynı kadronun elinde. Öyleyse buna rağmen niye yönetim sistemi değişsin diye ısrar ediyoruz, risk alıyoruz, mücadele veriyoruz? Dertsiz başımıza dert almaya çok mu meraklıyız? Bizim tek gayemiz, geçtiğimiz 15 yılda yaşadıklarımız. Ondan önce biliyorsunuz İstanbul'da Büyükşehir Belediye Başkanlığı yaptım ve oradan zaten beni tanıyorsunuz. Daha da önemlisi 94 yıllık cumhuriyet ve 200 yıla yaklaşan parlamenter sistem uygulamalarında elde ettiğimiz tecrübeler ortada." diye konuştu.

- "Ben bu milletle iftihar etmeyeyim de kiminle iftihar edeyim?"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu ülkenin, en olmaz denilen bir dönemde, 15 Temmuz gecesi darbe teşebbüsüne maruz kaldığının hatırlatarak, bunun öyle bildiriyle, bürokratik manevralarla değil, düpedüz tankla topla, F-16'larla, silahla yapılan bir darbeyle yüzleştiğini söyledi.

Sitemin kendisi sorunlu olunca, cumhurbaşkanıyla, başbakanıyla, meclisiyle ne kadar uyumlu olursa olsun parlamentonun bombalandığını ifade eden Erdoğan, şöyle konuştu:

"Özel kuvvetleri bombalıyorlar, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'ni bombalıyorlar ama elhamdülillah bakıyoruz ki 15 Temmuz Köprüsü'nün üzerinde benim vatandaşım bombaların karşısında. Bakıyorum ki Vatan Caddesi'nde bombaların karşısında, Külliye'nin etrafında bombaların karşısında. 'Ne yaparsanız yapın' diyorlar. 'Belki bizi şehit edersiniz ama cesedimizi belki ezer geçersiniz ama siz bu vatan topraklarını teslim alamazsınız' dediler ve bunu başardılar. Ben bu milletle iftihar etmeyeyim de kiminle iftihar edeyim. Onun için bu 200 yıllık tarihi perspektiften süzülüp gelen şartlar sebebiyle cumhurbaşkanlığı sistemi noktasına geldik."

Erdoğan, ana muhalefet partisinin bu süreçte görevini bir kez daha yerine getiremediğini ifade ederek, eskiden beri konuşulan ancak 2011'den bu yana yoğun şekilde tartışılan yönetim sistemi değişikliğine ana muhalefetin hiçbir zaman katkı vermediğini dile getirdi.

MHP'nin AK Parti ile el ele vererek referandum için gerekli oyun parlamentodan çıktığını hatırlatan Erdoğan, "Şimdi parlamento görevini yaptı. Ben buradan tüm Türkiye'ye sesleniyorum, sevgili vatandaşlar; Sizleri Allah için seviyorum, AK Parti'ye gönül veren kardeşlerime sesleniyorum, Milliyetçi Hareket Partisi'ne, CHP'ye, HDP'ye Saadet Partisi'ne, Büyük Birlik Partisi'ne gönül veren kardeşlerime sesleniyorum, gelin el ele verelim ve 16 Nisan'da bu ülkenin kaderini değiştirecek 'evet' oyuyla geleceğe yürüyelim." dedi.

"Buna hazır mıyız? diye soran Erdoğan'a alandakiler, "evet" karşılığını verdi.

Konuşması sırasında vatandaşlar Cumhurbaşkanı Erdoğan'a "Dik dur eğilme Tekirdağ seninle, "Başkan Erdoğan" şeklinde tezahürat yaptı.

Erdoğan'a Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu ile AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Şentop da eşlik etti.

Tören sonunda açılışı gerçekleştirilen Asyaport'a canlı bağlantı yapıldı.

(Bitti)

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :