Tekirdağ, Karacabey Merinosu'nun ıslah merkezi olacak

Tekirdağ, Karacabey Merinosu'nun ıslah merkezi olacak

NKÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Soysal:- "Amacımız, Karacabey Merinosu ırkının saflığını korumak, ıslahını sağlamak, damızlık koç ve koyun yetiştirmek"

TEKİRDAĞ (AA) - Namık Kemal Üniversitesi (NKÜ) Ziraat Fakültesi Zooteknik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. İhsan Soysal, Trakya genelinde başlattıkları Karacabey Merinosu Islah Projesi kapsamda Tekirdağ'ı, Karacabey Merinosu koyun ırkının tedarik merkezi haline getirmeyi hedeflediklerini belirtti.

Soysal, AA muhabirine yaptığı açıklamada, projeyle Tekirdağ'ın Karacabey Merinosu ırkının tedarik merkezi haline gelmesini sağlamayı ve bu ırkın saflığını korumayı, ıslahını sağlamayı, damızlık nitelikli koç, koyun yetiştirmeyi amaçladıklarını kaydetti.

Projenin ikinci yılında olduklarını ifade eden Soysal, ilk yılda üreticileri proje hakkında bilgilendirdikleri ve eğitim verdiklerini, daha sonra projeye katılmak isteyen üreticilerle irtibata geçtiklerini anlattı.

Türkiye'nin tüm illerinde bu tür projelerin yapıldığını hatırlatan Soysal, "Türkiye'nin tüm illerinde o bölgede bulunan yerli ırkların ıslahını sağlayabilmek amacıyla 'Halk Elinde Islah Projesi' adında proje uygulanmakta. Biz de bu doğrultuda bölgemizdeki yerli ırkların ıslahını sağlamak istiyoruz." diye konuştu.

Doğan kuzuları, ağırlıklarına göre seçip, gelişme sağlayanları koç adayları olarak seçtiklerini söyleyen Soysal, şunları kaydetti:

"Proje teknik elemanımız her gün üreticilere uğruyor. Doğan kuzuları, doğduktan 3 ay sonraki ağırlıklarına göre seçip gelişme sağlayanları potansiyel koç adayları olarak belirliyoruz. Bunu başka çiftliklere ve köylere satarak damızlık koyun ihtiyacını bölge içinden karşılamayı hedefliyoruz. Bu doğrultuda çiftçilere üretim teknikleri hakkında bilgiler sunmak gibi faaliyetler de yapıyoruz. Seçilen koyunlar, geleceğin ebeveynleri oluyor. Amacımız, Karacabey Merinosu ırkının saflığını korumak, ıslahını sağlamak, damızlık koç ve koyun yetiştirmek."

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :