Tekin Kitabevinden Mevlevilik dizisi

Tekin Kitabevinden Mevlevilik dizisi

Tekin Kitabevi Hz. Mevlana’nın doğumunun 800. yıldönümünün kutlanacağı 2007 yılı anısına Mevlevilik Kültür Dizisi’ni başlattı.

Tekin Kitabevi Hz. Mevlana’nın doğumunun 800. yıldönümünün kutlanacağı 2007 yılı anısına Mevlevilik Kültür Dizisi’ni başlattı. Yrd. Doç. Dr. Yakup Şafak editörlüğünde hazırlanan dizide 2007 yılı sonuna kadar 10 eserin yayınlanması planlanıyor. İki tür çalışmanın bulunacağı dizide bir yandan geniş halk kesimlerine hitap eden, Mevlana’nın hayatı, eserleri, fikirleri ve eserlerinden seçmeleri içeren kitaplara yer verilirken diğer yandan Mevlevilik kültürünü, tarihini, mahiyetini ve önemini irdeleyen, orijinal belgelere dayalı, uzun araştırmaların mahsulü eserlere öncelik tanınacağı öğrenildi.


Mevlevilik Kültür Dizisi’nden şimdiye dek yayınlanan 4 kitap ise şöyle: Mevlana Celaleddin Rumi’nin Bütün Eserleri-Seçmeler, Nisabü’l Mevlevi Tercümesi, Mesnevi’den Seçme Hikayeler ve Remziname.


Yrd. Doç. Dr. Yakup Şafak’ın hazırladığı “Mevlana Celaleddin Rumi Bütün Eserleri-Seçmeler” kitabı Mevlana’nın hayatı ve eserleri hakkında giriş ve sondaki kısa notlarla birlikte Mesnevi, Divan-ı Kebir, Fihi ma Fih, Mektubat ve Mecalis-i Seba’dan seçme metinler ihtiva ediyor.


Hazret-i Şarih unvanıyla tanınmış Galata Mevlevihanesi postnişinlerinden İsmail Ankaravi tarafından, Şeyhülislam Yahya Efendi’nin tavsiyesiyle 1631 yılında Farsça kaleme alınan ve 1947 yılında ünlü mesnevihan Tahirü’l Mevlevi tarafından Türkçe’ye tercüme edilen Nisabü’l Mevlevi ise Mevlevilik ve tasavvuf konusunda önemli bir kaynak olarak kabul ediliyor. Kitabı Yrd. Doç. Dr. Yakup Şafak ve Yrd. Doç. Dr. İbrahim Kunt iki müellif nüshasını karşılaştırarak yayına hazırlamış.


Üsküdar Mevlevihanesi’nin son postnişini Ahmed Remzi Dede’nin Hüseyin Vassaf tarafından yazılmış biyografisi olan Remziname de Mevlevilik ve tasavvuf tarihi bakımından önemli bir kaynak olarak kabul ediliyor. Eser, orijinal metniyle birlikte okura sunulmuş.


Yine Yrd. Doç. Dr. Yakup Şafak’ın hazırladığı Mesnevi’den Seçme Hikâyeler ise Mevlana’nın dilinden ibret dolu hikâye ve yorumları okurlara aktarıyor.


Bu dört kitabın yanı sıra Prof. Dr. Feridun Nafiz Uzluk’un, Veled Çelebi’nin, Ahmed Remzi Dede’nin ve Tahirü’l Mevlevi’nin yazdıkları mektupları içeren Mevlevi Mektupları ile Yrd. Doç. Dr. Yakup Şafak’ın çeşitli dergilerde yayınlanan makalelerini bir araya getiren Mevlevilik Araştırmaları kitapları da dizinin önümüzdeki günlerde yayınlanacak kitapları olarak dikkat çekiyor. Murat Güzel-Memleket