TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı Yeneroğlu:

TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı Yeneroğlu:

"Türkiye ile Almanya arasındaki ilişkiler bir takım konjonktürel gerginliklere kurban edilecek kadar önemsiz olamaz"

TBMM (AA) - TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı Mustafa Yeneroğlu, "Türkiye ile Almanya arasındaki ilişkiler bir takım konjonktürel gerginliklere kurban edilecek kadar önemsiz olamaz." dedi.

Yeneroğlu, Türkiye ile Almanya arasında imzalanan işgücü anlaşmasının 55. yıl dönümü nedeniyle yaptığı açıklamada, iki ülke ilişkilerinin, 30 Ekim 1961 tarihinde yeni bir boyut kazandığını ve bu tarihte Bad Godesberg'de imzalanan işgücü anlaşmasıyla kitlesel işgücü göçünün resmi olarak başladığını anımsattı.

Bugün Almanya'da toplam nüfusun yaklaşık yüzde 4'ünü oluşturan 3 milyon Türkiye kökenli göçmenin bulunduğuna dikkati çeken Yeneroğlu, şunları kaydetti:

"Almanya ile kapsamlı ilişkilerimizi oluşturan unsurların başında gelen ve iki ülke arasında organik bir bağ oluşturan Türkiye kökenli insanlarımız Alman toplumunda eğitimden iş hayatına, siyasetten sivil topluma kadar farklı alanlarda toplumsal hayatın içerisinde yer almaktadırlar. Bütün bu veriler Türkiye ile Almanya arasındaki dayanışma ve işbirliği zemininin ne kadar geniş ve verimli olduğunu göstermekte ve şu gerçeğe işaret etmektedir: Türkiye ile Almanya arasındaki ilişkiler bir takım konjonktürel gerginliklere kurban edilecek kadar önemsiz olamaz."

Bu köklü ilişkilerin odak noktasında Almanya'da yaşayan vatandaşların ve soydaşların bulunduğunu belirten Yeneroğlu, bu vatandaşların en önemli sorunlarının başında ise yabancı düşmanlığının, ayrımcılığın, ırkçılığın ve İslam düşmanlığının geldiğini kaydetti.

Bu konularda etkin politikalar geliştirilmesinin, bir arada yaşama kültürüne yapılacak en önemli yatırım olduğunu kaydeden Yeneroğlu, "Son zamanlarda göçmenlere ve camilere yönelik artan saldırılar kaygı vericidir. Türk ve Müslüman toplumu bu tarz tehlikeli eğilimlerden doğrudan etkilenmektedir. Bu kapsamda toplum içerisinde anlayış ve hoşgörünün tesisinde yapıcı bir rol oynama potansiyeli bulunan siyasi aktörlerin ve medyanın sorumlu bir tutum benimsemeleri beklenmektedir." ifadelerini kullandı.

Yabancı düşmanlığını kışkırtacak ve tırmandıracak söylemlere değil, göçmenlerin içinde yaşadıkları toplumlarla geliştirecekleri aidiyet hissine yatırım yapılması gerektiğini belirten Yeneroğlu, göçmenlere uygulanan ayrımcılık çerçevesinde meslek yeri başvurularında Türk veya Müslüman isminden dolayı ret cevabı alan binlerce öğrencinin bulunduğunun raporlandığını da aktardı.

Yeneroğlu, "Oysa eğitimde fırsat eşitliğinin sağlanması aktif toplumsal katılım için gereklidir. Bu eksikliklerin giderilmesiyle Almanya ile ilişkilerimizdeki derinlikli bağ daha da güçlenecektir." değerlendirmesinde bulundu.


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :