TBMM İnsan Hakları Mülteci Alt Komisyonu toplantısı

TBMM İnsan Hakları Mülteci Alt Komisyonu toplantısı

Suriye Türkmen Meclisi Başkanı Bozoğlan:"Suriye’nin kuzeyinde içinde Türkmenlerin de bulunduğu köylerindeki evlere PYD/YPG tarafından el konularak, buralar, askeri, lojistik merkezler olarak kullanılmaktadır"- Komisyon Başkanı Uslu: "Türkiye'de doğan Suri

TBMM (AA) - Suriye Türkmen Meclisi Başkanı Emin Bozoğlan, Suriye’nin kuzeyinde içinde Türkmenlerin de bulunduğu köylerde evlere PYD/YPG tarafından el konulduğunu, buraların, askeri, lojistik merkezler olarak kullanıldığını söyledi.

TBMM İnsan Hakları Mülteci Alt Komisyonu, AK Parti Antalya Milletvekili Atay Uslu başkanlığında toplandı.

Suriye Türkmen Meclisi Başkanı Emin Bozoğlan, yaşadıkları sorunlarla ilgili sunum yaptı.

Abluka altında bulunan bölgelerde, Şam'ın güney kırsalında, Hama ve Humus’ta, Suriye rejiminin baskısına, saldırılarına ve tutuklamalarına maruz kaldığını ifade eden Bozoğlan, bu insanların iç göçe zorlanarak bölgenin demografik yapısının değiştirildiğini belirtti. Bozoğlan, bu bölgelere insani yardım ulaştırılmasına rejim ve destekçileri tarafından engel olunduğunu dile getirdi.

Rejim hapishanelerinde muhalif oldukları gerekçesi ile tutuklanan insanlara sistematik bir şekilde işkence yapılmaya devam edildiğini belirten Bozoğlan, "Astana görüşmeleri ile ortaya konulan ateşkesin ve sonraki süreçte ilan edilen çatışmasızlık bölgelerinin ihlal edildiği durumlarda garantör ülkeler yeterli oranda yaptırım uygulamamaktadır." dedi.

Suriye’nin kuzeyinde, özellikle sınıra yakın, içinde Türkmenlerin de bulunduğu köylerde evlere PYD/YPG tarafından el konulduğunu, el konulan evler askerin, lojistik merkezleri olarak kullanıldığı bilgisini veren Bozoğlan, Türkmenler dahil gençlerin sudan bahanelerle tutuklandığını; tehdit edildiğini ve zorla askere alındığını anlattı.

- "Türkmenler 'Türkiye ajanı' olarak suçlanıyor"

Rejim ve destekçileri ile terör örgütlerinin Türkmenleri "Türkiye ajanı" olarak suçladıklarını ifade eden Bozoğlan, "Kamplarda barınmak zorunda olan mülteciler, zor şartlar altında yaşamalarına rağmen, kamplara giriş-çıkışlarda ve bürokratik işlemlerde nahoş muamelelere muhatap olmaktadır. Aynı muamele Göç İdaresi birimlerinde de mevcuttur. Eğitim çağındaki gençlerimiz geçirmiş oldukları psikolojik travma, göç ve zor şartlar altında yaşamaları nedeni ile gelecek vizyonunu sağlıklı kuramamaktadırlar." diye konuştu.

Gençlerin imkansızlıklar içinde bir taraftan üniversite tahsili için uğraşırken bir taraftan da zorlu yaşam mücadelesi verdiğini aktaran Bozoğlan, savaştan bu yana Türkiye’de doğan 240 bin Suriyeli çocuğun kimliksiz olduğuna, bu sorunun, savaş uzadıkça büyüyerek devam ettiğine dikkati çekti.

Türkiye'de faaliyet gösteren bazı batı merkezli yardım kuruluşlarının, dernek çatısı altında teröre destek verdikleri gibi, mülteci ailelerini ve çocuklarını da suistimal ettiklerininin altını çizen Bozoğlan, "Yardım verileceği vaadiyle insanların resmi kimlik bilgileri istihbarı amaçlı toplanmaktadır. Bayırbucak’ta Rasul Basit merkezli DHKP-C örgütünün eğitim faaliyetleri tehdit unsuru olarak devam etmektedir." dedi.

Komisyon Başkanı Uslu, Türkiye'de doğan Suriyelilere vatadaşlık verilmesi gerektiğini söyledi.

Uslu, Fırat Kalkanı Harekatıyla oluşturulan güvenli bölgelere 100 binden fazla Suriyelinin döndüğünü bildirdi.

Türkmenevi eski Başkanı Dr. Davut Karataş, Ankara'da bulunan Türkmenlerin sorunlarıyla ilgili komisyona bilgi verdi.



AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :