TBMM Genel Kurulu

TBMM Genel Kurulu

CHP'nin laik sistem ve laik eğitim konusundaki grup önerisi kabul edilmedi

TBMM (AA) - CHP'nin laik sistem ve laik eğitim konusundaki araştırma önergesinin görüşülmesi önerisi kabul edilmedi.

CHP, Danışma Kurulu toplanamadığı için "Laik sistemin ve laik eğitimin örselenmesi ve bunun toplumda yaratacağı sorunların" araştırılması konusundaki önergesinin bugünkü birleşimde görüşülmesini Genel Kurul gündemine getirdi.

Partisinin grup önerisi üzerine söz alan CHP Bursa Milletvekili Ceyhun İrgil, eğitimde yaşanan sıkıntıları dile getirerek, öğretmenlerin mağdur olduğunu savundu. İrgil, "Kuşkusuz her güçlünün ve iktidar sahibinin, küfür, tehdit, yumruk atacak gücü olabilir. Fakat uygarlık ve insan olma iradesi, bu gücü kullanma değil, kullanmamayı başarma iradesidir." değerlendirmesinde bulundu.

İktidarın öğrencilere, öğretmenlere, akademisyenlere binlerce soruşturma açıp ceza ve sürgünle korkutup susturmaya çalıştığını savunan İrgil, "Çaresiz öğretmenleri kadro vaadiyle oyalıyorsunuz ve kandırıyorsunuz. Şube müdürlerinin bireysel davalarını kazanmalarına karşın mahkeme kararlarını uygulamıyorsunuz. Muktedir olmanın bütün kudreti ile mazlumları eziyorsunuz." diye konuştu.

MHP Ankara Milletvekili Zühal Topcu, laikliğin tartışma konusu yapılmaması gerektiğini belirterek, laiklik kavramı üzerinden gündeme getirilen tartışmaların ise insanların kendi tercihlerini onaylatmak için ve ötekileştirme aracı olarak kullanıldığını kaydetti.

Topcu, "Din, insanlığın en önemli kurumlarından birisidir. Laiklik, demokrasinin vazgeçilmez şartıdır, din ve vicdan hürriyetinin de teminatıdır. 'Laikliğin din düşmanlığı olduğu' şeklindeki bozulmuş anlamların kullanılması da son derece hatalı ve yanlış kullanımlardır." ifadelerini kullandı.

Zühal Topcu, devletin laikliği ile bireyin dindarlığının hiçbir zaman çelişen bir durum arzetmediğini vurguladı.

Topcu, uluslararası endekslere ve Demokrasi Dönüşüm Raporu'na göre, Türkiye'nin 2016 yılında 129 ülke arasında 23. sırada, Demokrasi Endeksi Raporu'na göre 167 ülke arasında 98. sırada, Dünya Yaratıcılık Endeksi'nde 139 ülke arasında 88. sırada, Hoşgörü Endeksi'nde 123. sırada yer aldığını aktardı.

HDP Mardin Milletvekili Mithat Sancar, laikliğin özgürlük ve eşitlik üzerine inşa edilmesi, inançların güvence altına alınması gerektiğini söyledi.

İktidarın, laikliğe ve özgürlükçülüğe aykırı pratikler ortaya koyduğunu savunan Sancar, bunun en açık örneğinin eğitimde görüldüğünü iddia etti.

Sancar, "AKP, özgürlükçü laikliği mi savunuyor? Bugüne kadarki icraatlarına baktığımızda aslında hiç de özgürlükçü bir laikliği savunmadığını rahatlıkla söyleyebiliriz. Laikliği de savunmuyor, özgürlükçülüğü de savunmuyor. Uygulamaları laiklikle de uyumlu değil, özgürlükçülüğe de uyumlu değil." görüşünü ileri sürdü.

AK Parti Karabük Milletvekili Burhanettin Uysal, AK Parti'nin laiklikle bir sorununun olmadığını, bunun her ortamda parti liderleri ve yöneticileri tarafından defalarca belirtildiğini anımsattı.

AK Parti'nin, laiklik karşıtı her türlü eyleme karşı olduğunu vurgulayan Uysal, "Burada ortak bir dili, aklı oluşturmamız lazım. 'Ben senden daha laikim, sen benden daha laiksin' ile bir yere gitmemiz mümkün değil. Hepimiz bu geminin içerisindeyiz." diye konuştu.

Kendilerinden önce yaşanan laiklikle ilgili sorunların, AK Parti döneminde tek tek çözüldüğünü dile getiren Uysal, AK Parti iktidarı döneminde toplumla devlet arasında bir uzlaşma sağlandığını söyledi.

Konuşmaların ardından yapılan oylama sonucunda öneri kabul edilmedi.

MHP İzmir Milletvekili Oktay Vural, 2007 yılından bu yana şerefle yürüttüğü MHP Grup Başkanvekilliği görevinden ayrılarak, MHP Grubu milletvekili olarak çalışmalarını ve hizmetlerini sürdürme kararı aldığını hatırlattı.

Vural, başta milletvekilleri olmak üzere TBMM Başkan ve Başkanvekilleri ile çalışanlarına teşekkür etti.


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :