TBMM Genel Kurulu

TBMM Genel Kurulu

Sağlık Bakanı Demircan:- "Türkiye pratisyen açığını 5 yıl içerisinde tamamlayacak görünüyor ama uzman açığını tamamlamak biraz daha zaman alacak"

TBMM (AA) - Sağlık Bakanı Ahmet Demircan, "Türkiye pratisyen açığını 5 yıl içerisinde tamamlayacak görünüyor ama uzman açığını tamamlamak biraz daha zaman alacak." dedi.

TBMM Genel Kurulunda, MHP, Danışma Kurulu toplanamadığı için iş kazalarına yönelik araştırma önergesinin bugün görüşülmesini grup önerisi olarak Genel Kurul gündemine getirdi.

MHP Bursa Milletvekili İsmet Büyükataman, Bursa'nın Gürsu ilçesinde bir iplik-boya fabrikasında meydana gelen patlamada 5 işçinin hayatını kaybettiğini hatırlattı.

Türkiye'nin iş kazalarında dünya üçüncüsü olduğunu öne süren Büyükataman, iş kazalarının terörden daha fazla can aldığını söyledi. SGK'nın da iş kazası giderlerinin sürekli arttığına dikkati çeken Büyükataman, iş kazaları önlenmek isteniyorsa bir an önce sebeplerinin araştırılması gerektiğini belirtti.

CHP İstanbul Milletvekili Yakup Akkaya da iş kazalarının sorumlusunun AK Parti iktidarı olduğunu savundu. İktidarın iş kazalarına ticari ve kaderci anlayışla baktığını öne süren Akkaya, işçi sağlığının siyasi bir konu olmaması gerektiğini ifade etti.

AK Parti Kahramanmaraş Milletvekili Mehmet İlker Çitil ise 2016 yılına kadar gerçekleşen iş kazaları neticesinde sürekli iş göremezlik geliri alan kişi sayısının 70 bin 62 olduğunu kaydetti.

Yıl sonunda iş kazaları nedeniyle sürekli iş göremezlik geliri alacak kişi sayısının 110 bin olacağı yönündeki varsayımın da dayanaktan yoksun olduğununu dile getiren Çitil, istatistiklerin ülkelerde farklı şekillerde tutulduğunu, Türkiye'nin iş kazalarında dünya üçüncüsü olduğu yönündeki iddiaların da gerçek olmadığını söyledi.

İş sağlığı ve güvenliği konusunda mevzuatla ilgili eksiklik bulunmadığını belirten Çitil, iş kazalarının nedenlerinin en küçük ayrıntısına kadar araştırıldığını kaydetti.

MHP'nin grup önerisi kabul edilmedi.

Daha sonra HDP'nin maden özelleştirmelerine ilişkin grup önerisinin görüşmelerine geçildi.

HDP İstanbul Milletvekili Erdal Ataş, OHAL ile yeni özelleştirmelerin gündeme geldiğini söyledi. Ataş,15 yılda 125'i büyük, çok sayıda işletmenin özel şirketlere satıldığını anlattı.

MHP Grup Başkanvekili ve Samsun Milletvekili Erhan Usta da özelleştirme yapılacak kuruluşların iyi tespit edilmesi, özelleştirmedeki şartlara uyulması ve sonrasında da denetiminin iyi yapılması gerektiğinin altını çizdi.

AK Parti Zonguldak Milletvekili Özcan Ulupınar da geçen yıl yapılan düzenlemeye göre, maden işçilerinin 37,5 saat çalışacağını, 2 gün izin yapacağını ve 43 yaşında emekli olacağını dile getirdi. Madenlerde sık sık denetim yapıldığını aktaran Ulupınar, "TTK'nın kapatılması da kesinlikle söz konusu değildir." diye konuştu.

HDP'nin grup önerisi de kabul edilmedi.

Daha sonra CHP'nin sağlık çalışanlarınının çalışma şartlarına ilişkin grup önerisi ele alındı.

CHP Ankara Milletvekili Murat Emir, son dönemde "doktor intiharları" haberleri aldıklarını belirterek, hekimlerin zor şartlarda çalıştığını anlattı. Performansa dayalı sağlık sisteminin kaliteyi düşürdüğünü savunan Emir, sağlık çalışanı mutlu olmadığı sürece, ülkenin sağlıyla oynanacağını kaydetti.

AK Parti Kütahya Milletvekili Vural Kavuncu ise doktor intiharlarına ilişkin yerinde incelemelerin başlatıldığını, sağlıkta dönüşüm hareketinin milletin istek ve beklentisi ölçüsünde devam edeceğini söyledi.

CHP'nin grup önerisi kabul edilmedi.

Önerinin oylanmasından sonra Sağlık Bakanı Demircan, konuya ilişkin Genel Kurula bilgi vermek için söz aldı.

Demircan, doktor intiharlarının kendilerini derinden yaraladığını belirterek, intiharların nedenin araştırılmaya açık olduğunu söyledi.

Uzmanlık öğrencilerin yoğun nöbetle karşı karşıya kalmalarının nedenlerinden birinin eğitim, diğerinin ise asistan kadrolarının yetersizliği olduğuna işaret eden Demircan, kadrolar doldurulabilirse nöbet yükünün azalacağını aktardı.

Demircan, "Türkiye'de pratisyen açığı yakın yıllarda, 5 yıl içerisinde kapanacak gözüküyor. Bu nedenle tıpta uzmanlık için 6 bin olan kadroyu 8 bine çıkardık, 2 bin ilave ediyoruz. Bundan sonraki yıllarda giderek artıracağımız bir husus bu. Bu sayede asistan sayılarında artış olacaktır, nöbet baskısını bir şekilde azaltmış olacağız. Performans konusu bizim de gündemimizde. Yeniden gözden geçirmek için çalışıyoruz." dedi.

Atamaları yapılan pratisyenlerin güvenlik soruşturmalarının KHK gereğince göreve başlatılmadan tamamlanması gerektiğini anlatan Demircan, soruşturması tamamlananların süratle atandığını bildirdi.

Demircan, TUS sonuçlarının açıklanmasının, sorulara itiraz nedeniyle geciktiğini, mahkeme sürecinin tamamlanmasından sonra atamların yapılacağını kaydetti.

Sağlık çalışanlarının eş durumuna ilişkin yönetmeliğini düzenlemek istediklerini ifade eden Demircan, fakülteyi birincilikle bitirenleri teşvik için YÖK ile çalışma yürüttüklerini söyledi.

Ahmet Demircan, "Türkiye'nin ihtiyacı olan hekim sayısına ulaşacak şekilde hekim yetiştirme noktasında açığımız var. Bu açığı kapattığımızda rahat edeceğiz. Gözlemlediğim şudur ki Türkiye pratisyen açığını 5 yıl içerisinde tamamlayacak görünüyor ama uzman açığını tamamlamak biraz daha zaman alacak. 5 yıl beklemeden TUS için kadroyu attırdık." ifadelerini kullandı.

Sağlık Bakanı Demircan, cezaevlerindeki tutuklu ve mahkumların sağlık şartlarına ilişkin Adalet Bakanlığı ile görüşeceğini de ifade etti.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :