TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Şentop:

TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Şentop:

"Türkiye kendisini yeniden inşa edebilirse bölgenin ve dünyanın inşasında güçlü bir aktör olarak bulunacaktır"

ANKARA (AA) - TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Mustafa Şentop, "Türkiye kendisini yeniden inşa edebilirse bölgenin ve dünyanın inşasında güçlü bir aktör olarak bulunacaktır" dedi.

Şentop, Cihannüma Dayanışma ve İşbirliği Platformu Derneği Ankara Temsilciliğinin Hacı Bayram Camisi'nde organize ettiği sabah namazı buluşmalarının konuğu oldu.

Namazın ardından Hacı Bayram Konferans Salonunda yaptığı konuşmada Şentop, günümüzde Ortadoğu'da yaşanan sorunların hiçbirinin yeni olmadığını, bu sorunların en az 100 yıl geriye götürülebileceğini kaydetti.

Avrupa'da da bugün AB'nin kurucu ülkelerinden İngiltere'nin birlikte kalıp kalmamayı tartıştığını ifade eden Şentop, "Bu, AB'nin şeklen olmasa bile bu tezin, fikrin sona erdiği anlamına geliyor" değerlendirmesinde bulundu.

Sadece Türkiye'nin bulunduğu bölgenin değil aslında Avrupa ve tüm dünyanın yeniden inşa ve kurulma dönemini yaşadığını vurgulayan Şentop, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Türkiye'de bu konular daha çok Kürt sorunu bağlamında tartışılsa da esasen Türkiye'nin yeniden inşa sürecinin bir parçasıdır. O bakımdan Avrupa'nın, dünyanın ve Ortadoğu'nun yeniden inşa edildiği bir dönemde yeni anayasayı tartışıyoruz.

Eğer Türkiye kendisini yeniden inşa edebilirse bölgenin ve dünyanın inşasında güçlü bir aktör olarak bulunacaktır. Yok kendini yeniden kuramaz ve inşa edemezse başkalarının kurduğu yapıya bağlı kalarak yoluna devam edecek."

Şentop, 1982 Anayasası'nda 17 değişiklik yapıldığını ve bunun oran olarak yaklaşık yüzde 70'e denk geldiğine dikkati çekerek, aslında TBMM'de grubu bulunan partilerin tamamının mevcut anayasanın Türkiye için yeterli olmadığı ve değişmesi gerektiği konusunda hemfikir olduğunu ama yenisinin nasıl ve hangi ilkeler doğrultusunda hazırlanacağı konusunda fikir ayrılığı yaşandığını aktardı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :