TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Şentop:

TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Şentop:

"Yeni anayasa, Türkiye'nin yeni yüzü olacak"

TEKİRDAĞ (AA) - TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Mustafa Şentop, "Yeni anayasa, Türkiye'nin yeni yüzü olacak." dedi.

Şentop, partisince Çorlu'daki bir otelde düzenlenen sivil toplum örgütleri ve dernek temsilcileri buluşmasında 16 Nisan'daki halk oylamasının çok önemli olduğunu söyledi.

Anayasa'da zaman zaman halk oylamasıyla, zaman zaman da halk oylaması olmadan değişiklikler yapıldığını hatırlatan Mustafa Şentop, "Yeni anayasa Türkiye'nin yeni yüzü olacak." dedi.

Şentop, bugüne kadar 1982 Anayasası'nda yapılan 18 değişiklikte, anayasanın ruhu ve mantığına dokunulmadığını ancak halk oylaması sonucu 19'uncu değişiklik olması halinde, bu kez anayasanın ruhu ve mantığına dokunulmasıyla farklı olacağının altını çizdi.

İkinci Dünya Savaşı galiplerinin iki kural ortaya koyduğunu, bunlardan birinin çok partili hayat, demokrasi, serbest seçim, diğerinin ise iktidara gelenlerin, galiplerin kurduğu dünya düzenini bozmaması olduğunu ifade eden Şentop, şunları kaydetti:

"Yani hem seçim olsun, hem bizim çocuklar kazansın, istiyorlar. 'Bizim Çocuklar' tabirini bilenler, hatırlayanlar vardır. 12 Eylül 1980'de Türkiye'de darbe olduğunda, o gece Amerika'da Başkan Jimmy Carter tiyatroda oyun izliyor, kendisine CIA Türkiye Masası Şefi, Türkiye'de darbe olduğu yönünde bilgi veriyor. Carter de 'kim yaptı' diye soruyor, aldığı cevap, 'bizim çocuklar oluyor'. 'Bizim çocuklar', dünya düzeninin patronlarının başka ülkelerde, kendileri adına çalışan, iş gören ülke yöneticilerine verdiği isim.

Şimdi, hem seçim olsun istiyorlar, hem de 'bizim çocuklar' kazansın diyorlar. Ama, seçim olursa 'onların çocukları' kazanamayabilir, milletin çocukları da kazanabilir. O zaman bu birbiriyle bağdaşmayan iki tane ideali, nasıl gerçekleştireceksin. Bunun için iki en önemli enstrüman var, biri anayasadır. Anayasa aslında, İkinci Dünya Savaşı öncesinde hukuki metinler ağırlıklı ama İkinci Dünya Savaşından sonra onlara bir siyasi fonksiyon yüklenmiş. Nedir bu? Bir ülkede iktidara kim gelirse gelsin, temel politikalar değişmesin. Anayasa, bunu sağlayacak, değiştirilmesi de zor üçte ikiyle değişen metinler.''

Yapılan toplantıya AK Parti Tekirdağ milletvekilleri Metin Akgün, Mustafa Yel ve Ayşe Doğan, AK Parti Tekirdağ İl Başkanı Cüneyt Yüksel ve AK Parti Çorlu İlçe Başkanı Kerim Atalay da katıldı.




AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :