TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Şentop:

TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Şentop:

"Referandum, Türkiye'nin iç meselesidir. Almanya başta olmak üzere Hollanda'nın, Avusturya'nın tavır alması çok yanlış bir şey"

EDİRNE (AA) - TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Mustafa Şentop, "Referandum, Türkiye'nin iç meselesidir. Almanya başta olmak üzere Hollanda'nın, Avusturya'nın tavır alması çok yanlış bir şey." dedi.

Şentop, Trakya Üniversitesi'nde vereceği konferans öncesi gazetecilere yaptığı açıklamada, bazı Avrupa ülkelerinin, adeta halk oylamasında oy kullanacak gibi hareket ettiğini söyledi.

Halk oylamasının, Türkiye'nin bir iç meselesi olduğunu ve buna kimsenin müdahale hakkı bulunmadığını vurgulayan Şentop, şunları kaydetti:

"Geçen hafta pazar, pazartesi ve salı günleri, Almanya'daydım. Orada iyi bir heyecan var, güzel çalışmalar yapıyor vatandaşlarımız. Tabii merak ediyorlar, 'evet' ya da 'hayır' lehinde söylenecekleri dinlemek istiyorlar. Avrupa 'hayır' diyeceklere imkan sağlıyor, tabii Baykal'ın tavrı güzel bir tavır, gitmemesi ama ona izin vermişlerdi, sorunu bakanlarımıza çıkarıyorlar. Cumhurbaşkanımızın gelişiyle ilgili konuşuyorlar. Referandum, Türkiye'nin iç meselesidir. Almanya başta olmak üzere Hollanda'nın, Avusturya'nın tavır alması çok yanlış bir şey. Bizim Almanya'da, Avrupa'nın genelinde vatandaşlarımız var, bunlar oy kullanacak. Vatandaşlarımızın daveti üzerine Cumhurbaşkanımızın, Başbakanımızın, bakanlarımızın oraya gitmesi gayet normaldir.

Başta Almanya olmak üzere, bu tavırdaki ülkeleri kınıyorum. Avusturya Başbakanının açıklamaları çok yanlış. 'Gelmesin falan' diyebilirsiniz, yanlıştır ama buna hakkınız olabilir. Ama 'Türkiye'deki anayasa değişikliği yanlıştır, kuvvetler ayrılığı gidiyor falan'... Sen kimsin, sen niye Türkiye'nin iç işlerine karışıyorsun? Türkiye'de Anayasa Komisyonunda, Mecliste tartışılmış, konuşulmuş, karara bağlanmış bir iç meselesiyle ilgili görüş beyan etmesi çok ayıp ve çirkin bir durum."

- "Ayak oyunlarıyla hükümet düşürmeyi, kurdurmayı ortadan kaldırıyoruz"

Bir gazetecinin "Avrupa'nın çekincesi nedir?" sorusuna ise Şentop, şu yanıtı verdi:

"Türkiye, uzun zamandır hükümet sistemi itibarıyla dışarıdan müdahalelere açık bir yapı sergiliyordu. Hükümet, parlamento içinden çıktığı için, parlamento içi dengelerle oynayarak hükümet düşürmek, hükümet kurdurmak mümkündü Türkiye'de. Bunları yaşadık. 2002 yılında Cumhurbaşkanımız liderliğinde AK Parti gibi güçlü bir siyasi hareket iktidara gelince bu imkanı kaybettiler.

7 Haziran'da biraz ümitlendiler, uzaktan kumandayla Türkiye'de hükümet kurma, hükümet düşürme ve istikamet verme imkanlarını ellerinde tutmak istiyorlar. Bizim bu anayasa değişikliğiyle getireceğimiz hükümet sistemiyle bu mümkün olmayacak. Artık millet hükümeti seçecek, artık entrikalarla, ayak oyunlarıyla hükümet düşürmeyi, kurdurmayı ortadan kaldırıyoruz, rahatsızlık bundan dolayı."

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin desteğine ilişkin soru sorulan Şentop, bunun çok güzel olduğunu ve bunu çok asil bir davranış olarak gördüğünü söyledi.

Mustafa Şentop, "Bu, Cumhurbaşkanımızın şahsi meselesi değil ki Türkiye'nin meselesi. Avrupalı vatandaşlarımız oy kullanacakken onlara neden 'evet' denileceğini anlatmayı engellemek, Almanya'nın tavrı, Cumhurbaşkanımıza karşı değil, Türkiye'ye karşı bir tavırdır. Tüm siyasi liderlerin Cumhurbaşkanımızın söylemiyle beraber hareket etmesi, arkasında durması gerekir. Sayın Bahçeli her zaman milli duruşunu göstermiştir." değerlendirmesinde bulundu.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :