Taze iri hünnap hasadı başladı
Demirci ilçesine bağlı Söğütçük Mahallesi'nde üretilen iri ve taze hünnaplarda hasat sezonu başladı. 60 bin fidandan elde edilen ürünler, büyük şehirlere ve ulusal market zincirlerine gönderiliyor.
Manisa’nın Demirci ilçesinde, sadece Söğütçük Mahallesi'nde yetiştirilen iri ve taze hünnap meyvesinde hasat başladı. Hasat, mahalledeki kadınlar tarafından titizlikle yürütülüyor. 2010 yılında 6 bin fidanla başlanan üretim, bugün 60 bin fidana ulaşmış durumda.

Toplanan hünnaplar, büyüklüklerine göre ayrılarak kasalanıyor. Kadın üreticilerin emeğiyle toplanan hünnaplar, İzmir, İstanbul, Bursa gibi büyük şehirlere ve ulusal zincir marketlere gönderiliyor.
Söğütçük Mahalle Muhtarı Mustafa Çiftçi, yaptığı açıklamada, “6 bin fidan ile başladık, şu anda 60 bin fidanla devam ediyoruz. Sulamayı damlama sistemiyle yapıyoruz. Bu yıl hava sıcaklıkları rekoltemizi biraz düşürdü. 150 ton ürün bekliyoruz. Hiçbir şekilde kimyasal ilaç kullanmıyoruz. Sinek ve böceklere karşı kendi ürettiğimiz elma sirkesini kullanıyoruz,” dedi.

Yılda iki kez bakım yapılan ağaçlarda, sıcak havalarda uzun budama yöntemiyle meyveler korunuyor. Ağaçların çiçek dökmemesi için ise haftada iki kez sulama yapılıyor. Kapama bahçe modeline geçen üreticilerin sayısı artarken, bölgede şu anda 18-20 arasında kapalı hünnap bahçesi bulunuyor.

Öte yandan, Demirci’de Uzak Doğu’da “ölümsüzlük meyvesi” olarak bilinen jujuba (jujube) türü hünnap meyvesinin hasadına da önümüzdeki günlerde başlanacağı öğrenildi.
Kaynak: