Tayland'dan turistlere mobil takip

Tayland'dan turistlere mobil takip

BANGKOK (AA) - Tayland, ülkedeki yabancıların SİM kartları aracılığıyla takip altına alınacağını bildirdi.Ulusal Yayın ve Telekomünikasyon Komisyonu,...

BANGKOK (AA) - Tayland, ülkedeki yabancıların SİM kartları aracılığıyla takip altına alınacağını bildirdi.

Ulusal Yayın ve Telekomünikasyon Komisyonu, yabancı turistlerin mobil telefonları aracılığıyla takip edilebilmesi için özel SİM kartı üretilmesi planını prensipte onayladı.

Yerel basında telekomünikasyon yetkililerine dayandırılan haberlerde, planın, oturum izni olanlar dahil tüm yabancıları kapsayacağına dair alınan karardan vazgeçilerek yalnızca yabancı turistler için geçerli olduğu belirtildi.

Komisyon, planın üzerinde çalışılacağını kaydetti.

Ülkede ulusal güvenlik ve suç önleme adına, nisan ayında yürürlüğe giren uygulamayla, ülkeye giren yabancıların, çeşitli kişisel bilgilerin de dahil olduğu ayrıntılı bir formu doldurmaları istenmeye başlanmıştı.

Uygulamayla, "Yabancılar Bilgi Kaydı" başlıklı formda ad, yaş ve pasaport detayları gibi standart bilgilere ek olarak, "kullanılan bütün sosyal medya hesapları", "sıklıkla gidilen" kulüpler, restoranlar, alışveriş merkezleri ve hastaneler ile banka hesapları gibi bilgiler isteniyor. Tayland'da yerli ve yabancı mobil kullanıcılarının SİM kart alabilmek için kayıt yaptırması gerekiyor.

Göçmen Bürosu Suç Önleme Birimi Başkan Yardımcısı Komiser Chatchawan Wachirapaneekhun, bilgi vermenin mecburi olmadığını ileri sürse de form üzerinde sorulara isteğe bağlı cevap verilebileceğine dair herhangi bir ifade yer almadığını bildirmişti.

Ülkede artan yabancı nüfusunun, yabancılar tarafından işlenen suç sayılarını artırdığını söyleyen Chatchawan, yeni bilgilerin, suçluların izini takip etmek konusunda yetkililere yardımcı olacağını ifade etmişti.

İnsan hakları örgütleri, Tayland'daki yeni anket formunun, askeri hükümetin işlediği son insan hakları ihlali olduğunu savunmuştu.

Diğer yandan, İnsan Hakları İzleme Örgütü, Asya Direktörü Brad Adams, bunun, insanların mahremiyetini ayaklar altına alan müdahaleci bir uygulama olduğunu ve Tayland hükümetine ileride yabancıların bilgilerini dosyalama imkanı sağlayacağını söylemişti.

Tayland'da ordu, 22 Mayıs 2014'te yönetime el koymuştu. Cunta lideri General Prayut Çan-oça, kendisini başbakan ilan etmiş, senato feshedilmişti.


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :
Önceki ve Sonraki Haberler