Tayland'da ordunun yetkilerinin genişletilmesi

Tayland'da ordunun yetkilerinin genişletilmesi

İnsan hakları örgütleri cuntanın kararını eleştirdi

BANGKOK (AA) - Tayland'da cunta lideri General Prayut Çan-oça'nın askerlere, şüphelileri tutuklama ve gözaltına alma hakkı veren geniş yetkiler tanımasına insan hakları örgütlerinden tepki geldi.

Bangkok Post'ta yer alan habere göre, İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW) Tayland'da iktidarın kötüye kullanıldığını ve ülkede askerileşmenin derinleştiğini duyurdu.

Örgütün Tayland Temsilcisi Sunai Pasuk, askerlere geniş yetkiler tanınmasının, dokunulmazlıklar sayesinde denetlenemeyen yetkilerin dayatılmasına yönelik süregelen eğilimi ortaya koyduğunu söyledi.

Pasuk, "Mafyaya ve suçlulara karşı sert önlemler alma planı çerçevesindeki faaliyetleri düzenleyen kontrol veya gözetim mekanizması yok" ifadesini kullanarak, oldukça ürkütücü olarak nitelediği bu durumun ülkenin ordu devlete dönüştüğünü teyit ettiğini belirtti.

Sunai Pasuk, askerlere tanınan bu yetkilerle, cunta yönetimini eleştirenlerin veya insan hakları savunucularının hedef alınmasından duyduğu endişeyi dile getirdi.

Tayland İnsan Hakları Avukatları Merkezinin Yöneticisi Yaowalak Anuphan da cuntanın, asteğmen ve üst rütbeli askeri personele, şüphelileri tutuklama ve gözaltına alma yetkisi vermesine tepki gösterdi.

Ulusal Barış ve Düzen Konseyinin, Taylandlıları karanlık çağa döndürdüğünü söyleyen Anuphan, Tayland yargı sisteminin kabul edilebilir standartlara zamanla ulaştığını, öte yandan ordunun bu sürece zarar verdiğini belirtti.

Başbakan Yardımcı General Prawit Wongsuwan, ülkede "mafya karşıtı mücadele" yürütecek polis sayısının az olduğunu öne sürerek yetkilendirmeyi savunmuştu.

Tayland'ın resmi gazetesinde dün yayınlanan kararnamede, asteğmen ve üstü askeri personele geniş bir suç yelpazesi içinde şüphelileri çağırma, tutuklama ve gözaltına alma hakkı tanınmıştı.

Kararnamede, Tayland ekonomisini ve toplumunu tehdit eden suçların önlenmesi için askerlerin "suçu engelleme ve bastırma" görevlileri olarak yetkilendirildiği belirtilmişti.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler