Tayland'da mağarada kaybolan çocuklar

Tayland'da mağarada kaybolan çocuklar

Arama çalışmaları şiddetli yağışın mağaradaki su seviyesini yükseltmesi nedeniyle zor şartlarda sürüyor

MAE SAI (AA) - Tayland'ın kuzeyindeki Çiang Rai eyaletinde takım olarak ziyaret ettikleri mağara kompleksinde kaybolan futbolcu 12 çocuk ve antrenörlerini bulmak için yürütülen arama çalışmalarının şiddetli yağışın mağaradaki su seviyesini yükseltmesi nedeniyle zor şartlarda sürdüğü bildirildi.

Grubun cumartesi günü Tham Luang Nang Non mağarasına yaptığı ziyaretin ardından çocuklarından hala haber alamayan ailelerin endişeli bekleyişleri sürüyor.

Tayland'da iktidarda olan askeri cuntanın lideri Başbakan Prayuth Çan-oça, yayınladığı mesajda ailelere sabırlı olmalarını ve umutlarını kaybetmemeleri telkin etti. Prayuth, "Umut olmadan olmaz. Umut her şeyi başarıya dönüştüren şeydir. Görevliler olan umudunuzu kaybetmeyin. Çocuklarınıza olan umudunuzu yitirmeyin. Onlar bu belayı atlatabilecek kadar güçlü ve cesur. Her şey normale dönecek." ifadelerini kullandı.

Yoğun yağış nedeniyle mağaranın girişinin suyla dolması arama çalışmalarını aksattı.

Ekipler drenaj pompalarıyla mağaradaki suyu tahliye etmeye çalışsa da Tayland'da yağmur mevsiminde yağışların aralıksız devam etmesi nedeniyle su seviyesini düşüremedi.

Tayland deniz komandolarının yanı sıra İngiltere'den ve ABD ordusundan dalgıçların eşlik ettiği arama ekipleri suyla dolan mağara galerilerinde ilerleyebilmek için sütunları matkaplarla delerek tavanlarda nefes boşluğu açmaya çalıştı.

Bu arada mağara dışında çalışan ekipler de mağaraya alternatif giriş sağlayabilecek hava boşlukları aramayı sürdürdü.

Tayland Yer Altı Suları Dairesine bağlı bir ekip yağmur sularını tahliye edebilecek bir kuyu bulmak umuduyla yerin 30 metre altına kadar kazdı, fakat bir sonuca ulaşılamadı.

Tayland'da yağmur mevsiminin 2 ay daha sürecek olması, su seviyesinin düşeceğine yönelik beklentileri düşürüyor. Ekipler, kayıp grubun mağara kompleksinde kuru bir alan bulup orada hayatlarını idame ettirmiş olmasını umuyor.

11 ila 16 yaşlarındaki 12 çocuk ve 25 yaşındaki antrenörleri, cumartesi günü Tham Luang Nang Non mağarasına yaptıkları gezide kaybolmuştu.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :