Tayland'da "kraliyete hakaret" davasına ret

Tayland'da "kraliyete hakaret" davasına ret

BANGKOK (AA) - Tayland'da askeri mahkeme, kralların "savaş kahramanlıkları efsanesi"ni sorgulayan 84 yaşındaki tarihçi Sulak Sivaraksa'ya karşı açılan...

BANGKOK (AA) - Tayland'da askeri mahkeme, kralların "savaş kahramanlıkları efsanesi"ni sorgulayan 84 yaşındaki tarihçi Sulak Sivaraksa'ya karşı açılan "kraliyete hakaret" davasını düşürdü.

Bangkok askeri mahkemesi, üniversitede yaptığı bir konuşmada kraliyete hakaret ettiği ileri sürülen Sulak hakkındaki davayı delil yetersizliğinden düşürmeye karar verdi.

Sulak, hakkındaki suçlamaların düşürülmesi için Tayland'ın yeni kralı Vajiralongkorn'dan yardım istediğini kaydederek, "Birçok kişiden destek talebinde bulundum ancak kimse bana sahip çıkmaya cesaret edemedi. Ben de çareyi Kral'dan yardım istemekte buldum. Onun sayesinde suçlamalardan kurtuldum." dedi.

Sulak, 2014 yılında üniversitede verdiği bir konferansta, "propagandaların tuzağına düşmeyin" diyerek halk arasında efsaneye dönüşen Kral Naraesuan'ın 1593'teki savaş başarısını sorgulamıştı.

Kral Naraesuan'ın filler üstünde Burmalı prens ile yaptığı savaşı kazandığı ve "düşmanlarını" yendiği belirtilen olayın yıl dönümü Tayland'da her yıl askeri törenle kutlanıyor.

Tayland ordusu tarafından muhaliflerine karşı sıklıkla kullanılan "Lese Majeste" yasası, kraliyete hakaret suçlarına 15 yıla kadar hapis cezası öngörüyor.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler