Tayland'da cuntadan muhaliflere "hükümeti anlama eğitimi"

Tayland'da cuntadan muhaliflere "hükümeti anlama eğitimi"

BANGKOK (AA) - Tayland'daki askeri yönetimin, politikalarını eleştirenleri bir ay kadar "hükümeti anlama" eğitimine tabi tutacağı bildirildi.Bangkok Post'ta...

BANGKOK (AA) - Tayland'daki askeri yönetimin, politikalarını eleştirenleri bir ay kadar "hükümeti anlama" eğitimine tabi tutacağı bildirildi.

Bangkok Post'ta yer alan habere göre, cunta lideri General Prayut Çan-oça, rejim karşıtlarının, hükümetin Tayland için yaptıklarını şimdiye kadar anlayamadığını belirtti.

Hükümet politikalarını eleştirenlerin eskiden de anlama eğitiminden geçtiklerini ancak bu eğitimin yeterli olmadığını kaydeden Başbakan, dolayısıyla bu eğitimlere etik, ahlak ve iyi yönetim gibi konuların da ekleneceğini söyledi.

"Bu sayede artık hükümeti eleştiremeyecekler" diyen General Çan-oça, eğitimin birkaç gün ya da bir ay sürebileceğini ifade etti.

Tayland ordusu komutanı Theerachai Nakwanich de, Başbakan'a destek verdi. Toplumda sorun çıkaran bazı kişiler bulunduğunu söyleyen Nakwanich, "Eğer laftan anlamıyorlarsa uzun bir süre gözaltında tutulmalılar." ifadesini kullandı.

Başbakan Çan-oça'nın eğitim kamplarıyla ilgili duyuru yapmasından hemen önce eski başbakanlar Taksin ve Yinglak Şinavatra'nın partisinden iki milletvekili, cuntayı sosyal medya üzerinden eleştirdikleri için günlerce gözaltında tutulmuştu.

Benzer eğitim kampları, Vietnam Savaşı'nın ardından Vietnam ve Laos'taki komünist yönetimler tarafından muhaliflere Marksist görüşleri benimsetmek için sıklıkla kullanılmıştı. Bazıları 1980'lerin sonuna kadar kullanılan kamplarda eğitime tabi tutulanların hiçbiri görüşünü değiştirmedi.

Tayland'da 2006'da yolsuzluk yaptığı ve hükümdara saygısızlık ettiği suçlamasıyla askeri darbeyle görevden uzaklaştırılan Taksin, İngiltere'ye gitmiş, destekçileri sayesinde darbenin ardından yapılan ilk seçimi kazanmış ancak görevini kötüye kullanmak ve yolsuzluktan suçlu bulunarak gıyabında iki yıl hapse mahkum edilmişti. Taksin, hapse girmemek için 2008'de sürgün hayatı yaşamaya başlamıştı.

Taksin'in kız kardeşi Yinglak ise 2011 seçimlerini kazanarak başbakan olmuş ancak ülkedeki gösteriler üzerine 9 Aralık 2013'te parlamentoyu feshederek erken seçim kararı almıştı. Ancak 7 ay süren siyasi tıkanıklığın ve 28 kişinin öldüğü protestoların ardından ordu, 22 Mayıs 2014'te yönetime el koymuştu. Cunta lideri General Prayut Çan-oça, kendisini başbakan ilan etmiş, senato feshedilmişti.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :