TAV'dan Tiflis Havalimanı'na güneş enerjisi projesi

TAV'dan Tiflis Havalimanı'na güneş enerjisi projesi

TAV Havalimanları tarafından işletilen havalimanına güneş ererjisi üreten sistemler kuruldu

TİFLİS (AA) - TAV Havalimanları şirketini Gürcistan'da temsil eden "TAV Georgia"'nın işlettiği Şota Rustaveli Tiflis Uluslararası Havalimanı'nda güneş enerjisi sistemleri kuruldu.

Tiflis Uluslararası Havalimanı'nın VIP terminalinde düzenlenen güneş enerjisi sistemleri projesinin tanıtım etkinliğine Tiflis Belediyesi Başkanı Davit Narmania, Japonya'nın Tiflis Büyükelçisi Toshio Kaitan, TAV Georgia'nın Genel Müdürü Mete Erkal ile davetliler katıldı.

Burada konuşan Tiflis Belediye Başkanı Narmania, Tiflis Havalimanı'nda güneş pillerinin monte edilmesiyle gerçekleşen projenin ülkesi ve başkent Tiflis için son derece önemli olduğunu vurguladı.

Projede yaklaşık 4,5 milyon dolarlık yatırım yapan Japonya hükümetine de teşekkür eden Narmania, projenin hayata geçirilmesine yönelik güneş sistemlerinin kurulması için TAV Havalimanları'nın işlettiği Tiflis Uluslararası Havalimanı'nda 4 bin metrekareden fazla alanı tahsis ettiği için TAV Georgia ile tüm TAV yönetimine de özellikle teşekkür etti.

Konuşmasında "Dünyanın bazı kentlerinde bu sistemler daha önce yapıldı ve ama bizim için bir yenilik." ifadelere yer veren Narmania, elektrik tasarrufu ve çevre koruması açısından projenin çok büyük önemi olduğunun altını çizdi.

Gürcistan Havalimanları Birliği Genel Müdürü Keti Aleksidze ise projenin gerçekleştirilmesine katkıda bulunan Japonya Hükümetine, Japon şirketleri "Itochu Corporation", "Oriental Consulting", "Fuji Furukawa Engineering" ve "Construction LTD"ye teşekkürlerini iletti.

Aleksidze, "Bu projenin bitirilmesi ve bugün burada toplanmamız için bir yıldan fazla süredir yorulmadan ve durmadan ciddi çaba sarf eden TAV Georgia şirketine de çok teşekkür etmek istiyorum." dedi.

Projenin Gürcistan'ın sürdürebilir kalkınmasına büyük katkıda bulunacağını ifade eden Aleksidze, güneş enerjisini üreten sistemlerin Tiflis Havalimanında kurulmasından duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

- Proje Kafkasya'da bir ilk

TAV Geogia'nın işlettiği Tiflis Uluslararası Havalimanı'na monte edilen güneş pilleri yıllık 337 bin kilovat saat enerji üretebilecek kapasiteye sahip.

Sistemi kuran Japon şirketlerinden alınan bilgiye göre, güneş enerji sisteminden üretilen enerji Tiflis Havalimanı'nın yıllık kullanacağı enerjinin yüzde 40'ını karşılayabilecek.

Öte yandan, Şota Rustaveli Tiflis Uluslararası Havalimanı Kafkasya ülkelerindeki havalimanları arasında güneş enerjisini üreten ilk havalimanı oldu.

Gürcistan'da 2005'ten bu yana Tiflis ve Batum Uluslararası Havalimanlarının geliştirmek için 100 milyon dolardan fazla yatırım yapan TAV Georgia şirketi, Gürcistan hükümeti ile yaptığı sözleşmeye göre 2027 yılına kadar söz konusu havalimanlarının işletme hakkını elinde bulunduruyor.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :