Taşyaran Vadisi turizme kazandırılacak

Taşyaran Vadisi turizme kazandırılacak

Orman ve Su İşleri Bakanlığınca tabiat parkı ilan edilen Uşak'taki Taşyaran Vadisi'nin tanıtılması ve daha rahat gezilmesi için çalışma başlatıldı- Doğa Koruma ve Milli Parklar Uşak Şube Müdürü Tekin:- "Buranın bilinçsizce ziyareti tehlikeli. Vatandaşları

UŞAK (AA) - AYTUĞ CAN SENCAR - Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından tabiat parkı ilan edilen Uşak'taki Taşyaran Vadisi, Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürlüğünce yapılacak çalışmalar sayesinde daha rahat gezilebilecek.

Doğa Koruma ve Milli Parklar Uşak Şube Müdürü Hüseyin Tekin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'nin 206'ncı, Uşak'ın 2'nci tabiat parkı ilan edilen Taşyaran Vadisi'nin çeşitli doğa aktiviteleri için zengin potansiyele sahip olduğunu anlattı.

Uşak-İzmir karayolu üzerindeki Yenişehir köyü yakınlarındaki vadinin 572 dekarlık alana sahip olduğunu, endemik bitki ve canlı çeşitliliği bakımından eşsiz olduğunu kaydeden Tekin, milli mirasın koruma altına alındığını bildirdi.

- Doğal akvaryum

Tekin, vadinin görünüş olarak eşsiz bir güzelliğe sahip olmasının yanı sıra jeolojik yapı bakımından da bir doğa harikası olduğunu ifade ederek, Taşyaran Vadisi'nin Gediz Nehrinin bir kolu olan İmren deresinin üzerinde bulunması nedeniyle balık çeşitliliği açısından da zengin olduğuna dikkati çekti. Tekin, şu bilgileri verdi:

"Burada ekiplerimizin tespit ettiği balık türlerinden, ak levrek, sivrisinek balığı, güneş balığı, kara balık gibi türler var. Ancak yönetim planı çalışmamızda tespit edilemeyen türler için bir çalışma yapacağız. Kuş türlerinden ise bahçe kiraz kuşu, tepeli toygar, kara tavuk, saka, kara leylek, halkalı küçük cılıbık, kırlangıç, güvercin, keklik ve üveyik yaşıyor. Burada dişbudak, çınar, kermez meşesi, melengiç, yaban inciri, kızılçam ve tavşanak gibi ağaçlar da bulunuyor."

- Doğayı bozmadan turizme kazandırılacak

Tekin, vadinin turizme kazandırılması için çalışmaların başladığını ve doğal yapıyı bozmadan vatandaşların vakit geçirebileceği bir alan haline getireceklerini dile getirerek, bölgenin sunduğu güzelliklere rağmen tehlikeler de barındırdığını anlattı.

Doğal yapının korunmasına özen göstereceklerini aktaran Tekin, şöyle konuştu:

"Buranın bilinçsizce ziyareti tehlikeli. Vatandaşların daha güvenli gezmelerini sağlayacağız. Doğal yapının korunması çalışmalarımızın arasında yer alacak. Doğa harikası bu yerin saklı kalmaması ve turizme kazandırılması gerektiği düşüncesiyle hareket ediyoruz. Burada bölgenin yapısı ve şeklinde bir oynama yapmadan doğal yürüyüş yolları, gezi parkurları ve yönlendirme levhaları yapacağız. Vadinin üst bölümüne asma köprü yapımı, piknik alanları, kamp alanları, kameriyeler planlıyoruz. Çalışmalar sonunda jeolojik yapısı, maki bitki örtüsü, zengin flora ve faunasıyla sportif olta balıkçılığı, çadır kampı, tabiat yürüyüşü, tabiat fotoğrafçılığı gibi etkinliklere de ev sahipliği yapılabileceğiz. Çalışmaları 2017 yılı sezonuna yetiştirmeyi planlıyoruz."

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :