Taş ocağı alan genişletme projesine itiraz

Taş ocağı alan genişletme projesine itiraz

Bursa'da yapılmak istenen taş ve mermer ocağı kırma tesisinin alanının genişletilmesine ilişkin proje için bölge halkından toplanan 600 itiraz dilekçesi, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğüne teslim edildi

BURSA (AA) - Bursa'nın merkez Nilüfer ilçesine bağlı Kayapa Mahallesi'nde yapılmak istenen taş ve mermer ocağı kırma tesisi alan genişletme projesi için bölge halkından toplanan 600 itiraz dilekçesi, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğüne teslim edildi.

Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü önünde toplanan mahalle sakinleri adına konuşan Doğayı ve Çevreyi Koruma Derneği (DOĞADER) Yönetim Kurulu Başkanı Murat Demir, Kayapa Mahallesi'ni maden ocaklarına teslim etmeyeceklerini söyledi.

Demir, bunun için hazırladıkları dilekçeleri yetkililere teslim edeceklerini belirterek, "Çevre ve Şehircilik Bakanlığında halen devam eden Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) raporunda yer alması için dilekçelerimizi gönderiyoruz. Bütün Kayapa Mahallesi'nde, hane hane gezilip bütün hanelerden toplanan imzalı dilekçeleri bakanlığa Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü aracılığıyla gönderiyoruz." diye konuştu.

ÇED raporuyla projenin onaylanması durumunda sürece müdahil olacaklarını ifade ederek, şöyle konuştu:

"Bu durumda ÇED'e dava açıp projeyi iptal ettirmek için çalışacağız çünkü orada yapılmak istenen 7 hektarlık alanı 74 hektara, yani yüzde binin üzerine çıkarmak ve kapasiteyi yüzde 700 oranında artırmak. Bu firmanın ilk proje başvurusunda mahkeme kazanılmış, ruhsat iptal edilmiştir. Bunun üzerine firma, isim değiştirerek tekrar faaliyetine başlamıştır. Zaten köylü, mevcut durumdan sıkıntılı. Her gün taş patlatmalar, kırmalar yapılıyor. Toz çıkıyor, çocuklar sokaklarda oynayamıyor, köylü çamaşırlarını asamıyor, tarım yapamıyor, nefes alamıyor. Bu kapasiteyi yüzde 700 artırmak, Kayapa Mahallesi'ni oradan kaldırmak demektir. O yüzden bugün burada Kayapalılar köylerine sahip çıkıyor."

"Taşımı kırma, kalbini kırarım", "Vurur yüze ifadesi, taş kıramazsın bitanesi", "Köyümüz yok olmasın", "Toprağıma dokunma" dövizleri taşıyan mahalle sakinleri, itiraz dilekçelerini yetkililere teslim etti.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :