Manşetler
Günün Haberleri
Arşiv
Sitene Ekle
Memleket
  • Konya
  • Ekonomi
  • POLİS-ADLİYE
  • Konyaspor
  • Yaşam
  • Konya 11 °C
24
13:41 Bu hareket pahalıya patladı
13:34 Pınarbaşı’nda Patlayıcı Tesisi Tepkisi
01:06 Çin Türkiye'ye taşınıyor: BYD bunu da yaptı
14:49 Konya'nın cami, park ve kavşaklarında dilenci denetimi
14:29 Sıcaklıkla beraber araçlarda risk de artıyor
14:18 SGK, 95 ilacı daha geri ödeme listesine aldı
14:12 Oltasına takılan köpek balığı yavrusunu arkadaşına nispet yaparak denize bıraktı
14:03 Bass sesini deprem sanıp sokağa döküldüler
13:57 Herkes bankada hırsız var sandı: Gerçek manzara güldürdü
13:51 Ava giderken avlandı: Kurbanlık danaya 200 bin TL kaptırdı
13:41 Bu hareket pahalıya patladı
13:34 Pınarbaşı’nda Patlayıcı Tesisi Tepkisi
01:06 Çin Türkiye'ye taşınıyor: BYD bunu da yaptı
14:49 Konya'nın cami, park ve kavşaklarında dilenci denetimi
Günün tüm haberleri
  1. Anasayfa

  2. Foto Galeri

  3. Yaşam

  4. Taş fırın ekmeğinin zorlu hikayesi

Taş fırın ekmeğinin zorlu hikayesi

Taş fırın ekmeğinin zorlu hikayesi 1 115

Gece saatlerinde iş başı yapan ustalar, sabahın ilk ışıklarına kadar unu, önce hamura, daha sonra da ekmeğe dönüştürüyor.

 

Taş fırın ekmeğinin zorlu hikayesi 2 215

Birçok aşamadan geçen hamura ekmek şekli verilmesinin ardından geçilen pişirme işleminde, fırının 300 dereceyi aşan sıcaklığında ekmekler nar gibi kızarıyor. Pişirilen ekmekler, sofraları süslüyor, damakları tatlandırıyor.

Taş fırın ekmeğinin zorlu hikayesi 3 315

Geleneksel ekmek yapım yöntemlerini devam ettiren 57 yaşındaki taş fırın ekmeği ustası Rasim Köstekli, tüm zorluklarına rağmen mesleğini yapmaya devam ettiğini söyledi.

Taş fırın ekmeğinin zorlu hikayesi 4 415

On iki yaşından bu yana fırıncılık yaptığını belirten Köstekli, şöyle konuştu: "Bu iş benim baba mesleğim. Babam bu meslekte bir gözünü kaybetti. Otuz sene taş fırın ekmeği çıkardı. Devamlı fırına bakmaktan, ateşe bakan gözü kör oldu. Biz de geleneksel baba mesleğimiz olan ekmekçiliği devam ettirmekteyiz. Taş fırın ekmeği lezzetini ekşi maya ve köz ateşinden alıyor. Bizim ekmeğimizin özelliği doğal olmasıdır. Katkısız ekmek yapıyoruz. Ekmeğimizi yaparken ekşi maya kullanıyoruz. Hiçbir katkı maddesi içermiyor. Önceden hazırladığımız ekşi hamuru maya olarak kullanıyoruz. O ekşi hamur maya vazifesi yaptığı içim ekmek doğal oluyor."

Taş fırın ekmeğinin zorlu hikayesi 5 515

Köstekli, ekmeğin zorlu gece mesaisinin ardından tezgahları süslediğini vurgulayarak, "Gece mesaiye başladığımızda herkes mışıl mışıl uyuyor. Biz de sabah kalkacak bu insanlara ekmek üretmek için çalışıyoruz. İnsanlarımız yatağında uyurken bizim onlar için çalışıp çabaladığımızı bilmelerini isteriz. Çünkü çok büyük bir emek var. İnsanın sofraya oturduğu zaman, bu ekmek bizim soframıza nasıl, ne şekilde geliyor diye sorgulaması gerekiyor." diye konuştu. 

Taş fırın ekmeğinin zorlu hikayesi 6 615

Büyük bir fedakarlıkla ekmek ürettiklerini anlatan Köstekli, şunları kaydetti: "Fırınımızı ilk yaktığımızda sıcaklığı 360 derece olur. Ekmek 250 derecede pişmeye başlar. Son hamuru attığımızda 200 dereceye kadar düşer. Yazın çok sıkıntılı bir iş. Arkadan sıcak vurur, önden ateş vurur. Yani cehennemde çalışmak gibi bir şeydir ama kışın çok güzel. Ancak bu ekmeklerin israfı söz konusu. En ucuz tüketim maddesi ekmek. İnsanlar yiyeceği kadarını almıyor. Fazla alındığı için de israf ediliyor. Çünkü bir ekmek, bir bardak çaydan ucuz. Bunun için israf da fazla oluyor."

Taş fırın ekmeğinin zorlu hikayesi 7 715

"Ekmeğin üzerindeki tek çizik Allah’ı simgeler"

Taş fırın ekmeğinin zorlu hikayesi 8 815

Pişirilmeden önce bıçak ile ekmeğin üzerine atılan tek çiziğin, büyük bir manevi bir anlam taşıdığını kaydeden Köstekli, şöyle devam etti: "Osmanlı döneminden bu tarafa bizim ekmeğimizin üzerine "Allah birdir, ondan başka ilah yoktur" anlamında tek çizik çekilir. Çoğu fırıncı, çoğu insan, bu çiziğin ne anlama geldiğini bilmez. O çizgi, bu ekmek iyi pişsin veya güzel olsun diye değil. Fırıncı ekmeği pişirmeden önce, her hamura attığı çizikte Allah'ı telaffuz eder."

Taş fırın ekmeğinin zorlu hikayesi 9 915
Taş fırın ekmeğinin zorlu hikayesi 10 1015
Taş fırın ekmeğinin zorlu hikayesi 11 1115
Taş fırın ekmeğinin zorlu hikayesi 12 1215
Taş fırın ekmeğinin zorlu hikayesi 13 1315
Taş fırın ekmeğinin zorlu hikayesi 14 1415
Taş fırın ekmeğinin zorlu hikayesi 15 1515
Memleket © 2005
Anasayfa
Künye
İletişim
Gizlilik İlkeleri
Sitene Ekle
  • Konya Haberleri
  • Selçuklu Haberleri
  • Karatay Haberleri
  • Meram Haberleri
  • Mevlana Haberleri
Haber Portalı Yazılımı
Memleket
Haberler
  • Son Haberler
  • Manşetler
  • Konya
  • Ekonomi
  • POLİS-ADLİYE
  • Konyaspor
  • Yaşam
  • Dünya
  • Spor
  • Magazin
  • Teknoloji
  • Kültür Sanat
  • Sağlık
  • EĞİTİM
  • Yerel Gündem
  • Türkiye
  • İlçeler
  • Gündem
  • Politika
Diğer İçerikler
  • Foto Galeri
  • Web Tv
  • Yazarlar
  • Gazete Manşetleri
Kurumsal
  • Künye
  • İletişim
  • Gizlilik İlkeleri
  • Kullanım Şartları
  • Geliştiriciler İçin