"Tarım sektörü rekabete hazır olmalı"

"Tarım sektörü rekabete hazır olmalı"

KONYA (AA) - Konya Ticaret Borsası (KTB) Başkanı Hüseyin Çevik, son 10 yılda tarım ürünleri fiyatlarının yüzde 176 arttığını belirterek, tarım sektörünün...

KONYA (AA) - Konya Ticaret Borsası (KTB) Başkanı Hüseyin Çevik, son 10 yılda tarım ürünleri fiyatlarının yüzde 176 arttığını belirterek, tarım sektörünün de sanayi sektörü gibi, rekabete kendisini hazırlamak zorunda olduğunu belirtti.

Çevik, İstanbul Sanayi Odasınca (İSO) hazırlanan "Türkiye'nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu 2016 Araştırması" ile ilgili yaptığı yazılı açıklamada, Türkiye ve Konya için tarımın sadece ekonomik değil sosyokültürel bir gerçek olduğunu kaydetti.

İSO tarafından açıklanan ilk 500 listesindeki 9 Konya firmasından 7'sinin tarım ve tarıma dayalı sanayi kuruluşu olduğuna işaret eden Çevik, bu durumun, tarımın Konya ekonomisindeki önemini gösterdiğini vurguladı.

Çevik, şunları kaydetti:

"2023’te dünya tarımsal üretiminden aldığımız yüzde 2'lik payı yüzde 3'e, tarımsal ticaretinden aldığımız yüzde 1'lik payı yüzde 2'ye çıkarmalıyız. Son 10 yılda Dünya'da gelirler yüzde 33 artarken, tarım ürünleri fiyatları yüzde 176 arttı. Yani gelecek dönemde dünyada tarımla uğraşan ülkeler ön plana çıkacaklar. Tarım sektörü de aynen sanayi sektörü gibi, rekabete kendisini hazırlamak zorundadır. Dünya, karşı konulmaz bir hızla değişiyor. Bu hıza yetişebilmek için tarım sektörünün sanayi sektörü ile iş birliğini arttırmak gerekir."

Tarım sektörünün ihracata dayalı potansiyelini kullanarak, yenilikleri ve yeni pazarları bulması gerektiğine dikkati çeken Çevik, "Teknoloji geliştiremeyen, ticarette etkin olmayan Türkiye'yi hiçbir zaman rahat bırakmayacaklardır. Türkiye’nin kendine yetecek üretim potansiyeli vardır. Milli Tarım Projesiyle birlikte bu potansiyel daha hızlı ve etkin harekete geçecektir." ifadelerini kullandı.

Çevik, Konyalı sanayicinin, girişimcinin daha çok ve kaliteli üretme isteği ile birlikte ürettiğine pazar bulma becerisinin her türlü takdire layık olduğunu belirterek, İSO’nun listesindeki 9 Konya firmasını ve çalışanlarını tebrik etti.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :