TARIM-KOOP Genel Başkanı Özkurnaz:

TARIM-KOOP Genel Başkanı Özkurnaz:

"Ülkemizde süt arz fazlalığı gibi garabet bir kavram kullanılarak, herkesin kafası karıştırılmaya çalışıldı" - "Oysa ki hayvan doğumlarının olduğu mevsimsel üretim artışı arz artışı değildir. Arz aynıdır, mesele süt arzında değil sanayicinin fırsatçılığın

ANKARA (AA) - Tarım Kooperatifleri Merkez Birliği (TARIM-KOOP) Genel Başkanı Mehmet Özkurnaz, "Ülkemizde süt arz fazlalığı gibi garabet bir kavram kullanılarak, herkesin kafası karıştırılmaya çalışıldı. Oysa ki hayvan doğumlarının olduğu mevsimsel üretim artışı arz artışı değildir. Arz aynıdır, mesele süt arzında değil sanayicinin fırsatçılığında yatmaktadır" dedi.

Özkurnaz, Rixos Otel'de düzenlenen tarım değerlendirme toplantısında, Türkiye'nin yakın zamanda iki seçim atlattığını ve kısa vadede alınan tedbirlerle karamsarlığın umuda dönüştüğünü belirterek, "Kaoslardan, krizlerden beslenen fırsatçı tipler, üreticimiz üzerinde de oyun kurmakta gecikmemiş ve planlarını uygulamaya koyarak servis etmişlerdir. Tarımsal ürünlerde yeterli arz olmasına rağmen ürün fiyatlarıyla oynayarak hem tüketiciyi hem de üreticiyi mağdur etmeye kalkışmışlardır" diye konuştu.

Ekmek, et ve süt fiyatları konusunda kazançlarını katlamaya çalışanların Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik'in dirayetli ve kararlı tutumunu aşamadıklarını ve umdukları sonucu alamadıklarını anlatan Özkurnaz, alınan tedbirlerin üretici ve tüketicileri memnun ettiğini dile getirdi.

Özkurnaz, süt fiyatları ve süt üretimiyle ilgili de şu değerlendirmelerde bulundu:

"Ülkemizde süt arz fazlalığı gibi garabet bir kavram kullanılarak, herkesin kafası karıştırılmaya çalışıldı. Oysa ki hayvan doğumlarının olduğu mevsimsel üretim artışı arz artışı değildir. 2014 yılında sanayiye giden süt miktarı 8 milyon 625 bin ton iken, 2015 yılında sanayiye giden süt miktarı 8 milyon 887 bin ton olmuştur. Arz aynıdır, mesele süt arzında değil sanayicinin fırsatçılığında yatmaktadır. 1,15 lira olan süt fiyatları 2,5 yıldır aynıdır. Ne oldu da birden bire fiyatlarla oynanmıştır. Sanayici üreticinin örgütlü yapısını istemiyor. Onları sahipsiz bırakarak, kendine açık alan yaratıyor. Biz kooperatifler olarak buna izin vermeyeceğiz, verdirmeyeceğiz."

Özkurnaz, aracıların çokluğunun ürün fiyatlarına olumsuz yansıdığını, tüketicilerin daha pahalı ürün almakla karşı karşıya bırakıldığını dile getirdi. Tarımsal ürünlerin üretiminin tüm dünyada desteklendiğini, ürün arzıyla fiyatların serbest piyasasının insafına bırakılmadığına dikkati çeken Özkurnaz, TARIM-KOOP olarak beklentilerini şöyle sıraladı:

"Tarımsal kalınma kooperatiflerinin güçlendirilmesi temel hedef olmalıdır. Finansta, pazarlamada, ürün işlemede ve tedarikte kooperatifler için yeni projelere hayat verilmelidir. Yetkisi ve görevi olmayan diğer örgütler disipline edilmelidir. Ürün kayıt sistemleri ve denetimleri kooperatiflere açılmalıdır. Ürün satış sözleşmeleri destekleme şartları içine alınmalıdır. Ürün fiyatları için kurulan komisyonlara kooperatifler dahil edilmelidir. Ürün konseylerinin yapısı ve işlevi yeniden tanımlanmalıdır. Destekler kooperatiflerce üreticiye ulaştırılmalıdır. Kredi kullanımında kooperatiflerin pazarlama güçleri nispetinde ipoteksiz kefaletli yapı kurulmalıdır. Bölgesel tarım projeleri (hayvancılıkta serbest bölgelerin kurulması) teşvik edilmelidir. Mera yönetimleri, ıslahı projeleri kooperatiflere devredilmelidir."​

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler