Tarım arazisi satışlarında tarımsal faaliyet zorunluluğu talebi

Tarım arazisi satışlarında tarımsal faaliyet zorunluluğu talebi

TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, 5 Aralık Dünya Toprak Günü'nde yaptığı açıklamada, tarım arazisi satışlarında tarımsal faaliyet zorunluluğu olması gerektiğini vurgulayarak, toprakların sürdürülebilir kullanımına dikkat çekti.

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, 5 Aralık Dünya Toprak Günü dolayısıyla düzenlediği basın açıklamasında, toprakların önemine ve sürdürülebilir kullanımına dikkat çekti.

Bayraktar, toprakların imara açılarak kaybedilmesinin, yerinde üretimi zorlaştırarak tüketicilere maliyet yüklediğini belirterek özellikle tarımsal arazilerin amaç dışı kullanımının önlenmesi için önlemler alınması çağrısında bulundu.

Başkan Bayraktar, örnek olarak İstanbul'da meyve ve sebze kaynaklarının 30-40 yıl önce 50 kilometrelik bir mesafeden temin edildiğini ancak bugün bu mesafenin 600-700 kilometreye çıktığını ifade etti.

Tarım arazilerinin yatırım aracı haline dönüştüğünü ve internet ortamında icralık arazilerin satışının kolaylaştığını belirten Bayraktar, bu durumun tarım dışı amaçlar için arazi edinmek isteyenlere avantaj sağladığını dile getirdi.

Tarımsal üretim maliyetlerindeki artışın üreticileri zor durumda bırakarak arazilerini elden çıkarmalarına neden olduğunu vurgulayan Bayraktar, yabancı uyruklu vatandaşların arazi taleplerinin arttığını belirtti. Bu bağlamda, ülke ve köy güvenliği açısından yabancılara tarım arazisi satışının yasaklanması gerektiğini savundu. Ayrıca, köylülere öncelik tanınması, uygun fiyat ve şartlarda uzun vadeli taksit seçenekleri sunulması gerektiğini ifade etti.

Bayraktar, son yıllarda popüler hale gelen hobi bahçesi, tiny house ve bungalov gibi yapılanmaların tarım arazilerinin parçalanmasına neden olduğunu belirterek, bu tür yapılaşmalara izin verilmemesi gerektiğini vurguladı.

Toprağın kıymetinin bilinmesi ve sürdürülebilir kullanım için hassasiyet gösterilmesi gerektiğini ifade eden Bayraktar, Dünya Toprak Günü'nü kutlayarak toprağa saygı çağrısında bulundu.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler