Tarihi eser envanteri kayda alınıyor

Tarihi eser envanteri kayda alınıyor

Büyükşehir Belediyesi Başkanı Tahir Akyürek Konya ve ilçelerindeki tarihi eserlerin envanterini kayda aldıklarını belirtti.

Büyükşehir Belediyesi Başkanı Tahir Akyürek Konya ve ilçelerindeki tarihi eserlerin envanterini kayda aldıklarını belirtti. Konuyla ilgili olarak gazetemize açıklama yapan Akyürek, Konya ve ilçelerindeki tarihi öneme sahip eserlerin hazırlanan envanterde yer alacağını ve konuyla ilgili olarak Konya Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’yla temasa geçtiklerini belirterek, “Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Başkanı Muammer Koyuncu’dan geçen hafta yazılı ve sözlü onay aldık. Ellerinin altında bin 500 civarında kayıtlı ve tescil belgeli tarihi eser var. Biz bu tarihi eserleri kitap haline getirerek yerli ve yabancı turistlere sunacağız. Eser, envanter bilgilerinin yanı sıra fotoğraflar, haritalar, kitabeler ve kitabelerin anlamlarını da kapsayacak” dedi.


Konuyla ilgili olarak Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan gelecek onayı beklediklerini ifade eden Akyürek bakanlık onayından sonra envanter tescili alarak çalışmalara başlayacaklarını ifade etti. Akyürek, “Onay geldikten sonra projeyi 1–1,5 yıl içerisinde bitirmeyi hedefliyoruz. Bu envanter kültürel anlamda Konya’da daha önce eşi benzeri olmadığı için birçok eksiği kapatacak. Sözgelimi Çatalhöyük, Mevlana, Alaaddin, İnce Minare gibi tarihi önemleri yüksek yerlere envanterde fazla yer ayrılacak” şeklinde konuştu. Caner Özcan-Memleket