"Tarihi bir ziyaret, bir dönüm noktası"

"Tarihi bir ziyaret, bir dönüm noktası"

Türkiye'nin Belgrad Büyükelçisi Bilgiç:- "(Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ziyareti) Türkiye ve Sırbistan ilişkileri açısından tarihi bir ziyaret, bir dönüm noktası"- "İş Forumu, ziyaretin en önemli ayaklarından biri. Türkiye'den çok sayıda iş adamını bekliyoruz

BELGRAD (AA) - TALHA ÖZTÜRK/ LEJLA BIOGRADLIJA - Türkiye'nin Belgrad Büyükelçisi Tanju Bilgiç, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yarın Sırbistan'a yapacağı resmi ziyarete ilişkin, "Türkiye ve Sırbistan ilişkileri açısından tarihi bir ziyaret, bir dönüm noktası." dedi.

Büyükelçi Bilgiç, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Sırp mevkidaşı Aleksandar Vucic'in davetlisi olarak Sırbistan'a yapacağı resmi ziyareti ve yansımalarını AA muhabirine değerlendirdi.

Erdoğan'ın, Başbakan olarak 2010'da Sırbistan'ı ziyaret ettiğini anımsatan Bilgiç, yarınki ziyaret için de "Türkiye ve Sırbistan ilişkileri açısından tarihi bir ziyaret, bir dönüm noktası." ifadelerini kullandı.

Bilgiç, Türkiye ve Sırbistan arasında Yüksek Düzeyli İş Birliği Konseyinin tesis edilmesine ilişkin anlaşmanın imzalanacağına işaret ederek "Bölge ülkelerle benzer anlaşmalarımız var. Bu mekanizma kurulduğu zaman iki ülke arasındaki ilişkiler çok daha hızlı gelişiyor. Bakanlar Kurulu şeklinde her yıl düzenli toplantılar yapılıyor. Dolayısıyla Sırbistan'da her yıl üst düzeyde temaslarımız sürecek." diye konuştu.

Ulaştırma, su ve ormancılık alanlarında da iş birliği protokollerinin imzalanacağını vurgulayan Bilgiç, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) ve Vakıflar Genel Müdürlüğünce Sırbistan'da yürütülen projelere ilişkin imzaların da yarın Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın huzurunda atılacağını belirtti.

- "Sancak'a yapılacak ziyaret önemli"

Bilgiç, ziyarette, Belgrad'daki tek cami olan Bayraklı Camisi'nin yenilenmesi, çocuk merkezlerinin onarılması ve Osmanlı hamamlarının restorasyonu gibi birçok önemli konunun ele alınacağını aktararak Erdoğan'ın ayrıca Sırbistan-Türkiye İş Forumu'na katılacağını söyledi.

Büyükelçi Bilgiç sözlerini şöyle sürdürdü:

"İş Forumu ziyaretin en önemli ayaklarından biri. Türkiye'den çok sayıda iş adamını bekliyoruz. Sırbistan son yıllarda yatırımcılarımızın gözde ülkesi haline geldi. Ziyaret sırasında bir tekstil şirketimizin Kraljevo'da yapacağı yatırıma ilişkin anlaşma da imzalanacak. Söz konusu firma burada 2 bin 500 kişiye istihdam sağlayacak."

Erdoğan'ın, Belgrad'daki Kalemeydan'da yer alan ve yapımı TİKA tarafından devam eden Damat Ali Paşa Türbesi ile Sokullu Mehmet Paşa Çeşmesi'ni de ziyaret edeceği bilgisini paylaşan Bilgiç, Erdoğan'ın, çarşamba günü Boşnak nüfusun yoğun yaşadığı Sancak'a giderek resmi temaslarına burada devam edeceğini kaydetti.

Sancak'ın en büyük şehirlerinden Novi Pazar'ı ziyaret edecek Erdoğan'ın burada belediye başkanları ve Boşnak Ulusal Milli Azınlık Konseyi temsilcileriyle bir araya geleceğini ifade eden Bilgiç, "Sancak'a yapılacak ziyaret bizim açımızdan önemli. Çünkü o bölgeden Türkiye'ye göç edenler iki ülke arasındaki dostluk köprüsünün en önemli ayakları." diye konuştu.

Büyükelçi Bilgiç, ziyarette müzakerelerin tamamlanması halinde serbest ticaret anlaşmasının yenilenmesinin de gündeme gelebileceğini dile getirerek, "Eğer bu yapılırsa yaklaşık bir milyar dolar civarında seyreden ikili ticaret hacmi önümüzdeki dönem çok daha artabilir. Bütün bunlar gerçekleştiği takdirde iki ülke arasındaki ilişkiler önümüzdeki dönemde daha da kuvvetlenecek." değerlendirmesinde bulundu.

Sırp yönetiminin, Erdoğan'ın ziyareti için son derece özenli hazırlandığının altını çizen Bilgiç, "Sayın Cumhurbaşkanımızın en iyi şekilde ağarlanacağı ve karşılanacağını biliyoruz." dedi.


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :