Tarihi Antep evleri turistleri ağırlıyor

Tarihi Antep evleri turistleri ağırlıyor

Güneydoğu Anadolu turizminin iddialı kentlerinden Gaziantep'i gezmek, tarihi ve kültürünü yakından tanımak isteyen yerli ve yabancı turistler, konaklamak için bilindik oteller yerine otantik Antep evlerinden dönüştürülen butik otelleri tercih ediyor - Ken

GAZİANTEP (AA) - ZUHAL UZUNDERE KOCALAR - Gaziantep'e özgü "Havara" ve "Kıymık" adı verilen, kışın sıcak, yazın da serin tutma özelliği bulunan taşlardan yapılan yüzlerce yıllık geçmişe sahip Antep evleri, bugünlerde kente gelen turistlere ev sahipliği yapıyor.

Güneydoğu Anadolu'nun önemli turizm kentlerinden Gaziantep'i gezmek, tarihi ve kültürünü yakından tanımak isteyen yerli ve yabancı turistler konaklamak için bilindik otel zincirleri yerine otantik olması dolayısıyla Antep evlerinden dönüştürülen butik otelleri tercih ediyor.

Kentte eskiye sadık kalınarak yenilenen çok sayıda Antep evi, butik otel olarak misafirlerine hizmet veriyor. Odalarının dekorasyonundan kapılardaki anahtarlarına kadar eskiyi yaşatan butik oteller, Gaziantep'e gelen misafirlerini adeta tarihte yolculuğa çıkarıyor.

Kurtuluş Savaşı yıllarında Gazianteplilerin kenti savunmak için yoğun mücadele verdiği Gaziantep Kalesi ve yakınlarındaki tarihi mahallelerinde bulunan 200-300 yıllık kesme taştan inşa edilen bu yapılar, sahip oldukları mimari özellikleriyle de görenleri hayran bırakıyor.

Gaziantep'in tarihi ve kültürel mekanlarına yürüyüş mesafesinde bulunan butik otellerden Anadolu Evleri'nin müdürü Zeynel Özkaraman, AA muhabirine yaptığı açıklamada, otelin işletmesini ailesiyle yürüttüğünü söyledi.

İki Antep evinden oluşan otelin 14 odasının bulunduğunu anlatan Özkaraman, şöyle konuştu:

"Bu evler 250-300 yıllık Ermeni konakları. Bu çevre eskiden Müslümanların daha çok yaşadığı bir mahalle. Binanın üzerinde de Ermenice yazılmış bir kitabe de bulunuyor. Birinci dereceden tarihi eser burası. Buranın sahibi binayı satın aldığında tamamen harabe haldeydi. Ayakkabı imalathanesi olarak kullanılıyordu. Son zamanlarda konuklarımız ilgi gösteriyor. Yoğunluk var. Küçük otel olduğumuz için doluluk oranımız yüzde 90'larda. Özellikle hafta sonlarında boş oda bulmak çok zor oluyor. Misafirlerimize kendi evlerindeymişler gibi sıcak bir ortam sunmaya çalışıyoruz."

Özkaraman, çift kişilik oda fiyatlarının kahvaltı dahil 150-200 lira arasında değiştiğini dile getirerek, bütün odalarda banyo ve klima bulunduğunu belirtti.

Rahmibey Konağı Butik Otel'in işletmecisi Duran Kılınç da "Güllü Sait Konağı" olarak da bilinen otellerinin 1755 yılında yapıldığını, Ermeni ve Türk ailelerin yaşadığı tarihi yapının 2014 yılından bu yana da otel olarak hizmet verdiğini vurguladı.

Aslına uygun olarak restore edilen otelde 10 odalarının bulunduğunu kaydeden Kılınç, "Antep evlerinde kıymık ve avara taşı kullanılmış. Antep evleri avlulu ve yüksek duvarlı olur. Bizim otelimizin bazı Antep evlerinde bulunan ve o dönemde kiler, depo olarak kullanılan bir mağarası da var. Mağaralar adeta buzdolabı görevi görüyor. Mahallenin ortak kullanım alanıymış burası. Kaleye de bağlantısı varmış ama şu an o giriş kapalı. Fiyatlarımız odaya göre 120-180 lira arasında değişiyor." şeklinde konuştu.

Kılınç, sıcaklıkların düştüğü eylül, ekim ve kasımın Gaziantep'te turizm açısından en yoğun aylar olduğunu, bu aylardaki doluluk oranlarından çok memnun olduklarını sözlerine ekledi.

- Turistler de memnun

Eşiyle Gaziantep'i gezmek için Mersin'den gelen Murat Mersinpınar da birkaç ay öncesine kadar Londra'da yaşadıklarını ve kesin dönüş yaparak Mersin'e yerleştiklerini belirtti.

Kısa bir tatil için de Gaziantep'e geldiklerini söyleyen Mersinpınar, şöyle devam etti:

"Konaklamak için butik otelleri tercih ediyoruz. Daha sıcak bir ortam var. Büyük otellerde kalmak çok cazip gelmiyor artık. Burayı seçmemizin nedenlerinden biri de kendimizi evimizde gibi hissetmemizdi. Yattığınız zaman sanki bir masalda gibisiniz. 5 metre bir tavan var ve tavanda motifler var. Masalın içerisindeymişsiniz gibi yaşıyorsunuz kaldığınız süre içinde." diye konuştu.

Ayyüce Mersinpınar da daha önce Gaziantep'e geldiğini ancak tekrar gelmekten çok mutlu olduğunu dile getirerek, tarihi yerleri gezdiklerini, kentin eşsiz mutfağından lezzetler tattıklarını ve en kısa sürede yine gelmek istediğini vurguladı.

Kız arkadaşı Adriana Miliç ile Cenevre'den gelen Uğur Kiminsu da Cenevre'de doktora öğrencisi olduğunu, arkadaşıyla bir tur yapmak için Gaziantep'i ziyaret ettiklerini anlattı.

Gaziantep'te tarihi yerleri gezeceklerini ve konaklamak için de tarihi bir yapıyı tercih ettiklerini dile getiren Kiminsu, "Gidip çok lüks bir otelde kalmaktansa konaklamak için böyle otantik tarihi bir yer olması bizi cezbetti. Baktığınızda zaten güzelliğini görebiliyorsunuz." ifadelerini kullandı.

İzmir'den gelen Ayla Karhan ise konaklamak için Gaziantep'in geçmişini yansıtan bir oteli tercih ettiklerini anlatarak, "Eskiyi çağrıştırsın, değişik bir ortam olsun istedik. Bilindik otellerde her zaman kalıyoruz ama böyle otellerde daha farklı bir ortamda bir gece geçirmeyi tercih ettik. Gaziantep'e ilk kez geliyoruz. İnternetten araştırıp bulduk bu oteli de." ifadelerini kullandı.

Tarihi Antep evleri turistleri ağırlıyor

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :