Tarih merakı Osmanlıca öğretti

Tarih merakı Osmanlıca öğretti

Polonya'nın Ankara Büyükelçisi Lang, Rusça, Fransızca, Farsça ve İngilizce'nin yanı sıra Türkçe ve Osmanlıca konuşabiliyor- Deneyimli diplomat, Polonya ile 600 yıl öncesine dayanan ilişkilerin kanıtı sayılabilecek Osmanlıca bir metni kamera önünde okudu -

ANKARA (AA) - MELTEM BULUR - Polonya'nın Ankara Büyükelçisi Maciej Lang, Türkiye ile ülkesi arasındaki ilişkilerin 600 yıllık tarihi olduğunu vurgulayarak, "Tarihsel güçlü bağlarımızdan dolayı, Polonya'da uzun yıllara dayanan Osmanlı çalışmaları geleneği vardır. Hatta iki ülke arasındaki diplomatik yazışmalar günümüze kadar ulaşmıştır. Bu da okunması oldukça ilginç bir konudur." dedi.

Türkçe ve Osmanlıca konuşabilen, birçok akademik makalesi yayımlanmış bir siyaset bilimci olan Lang, Polonya ile 600 yıl öncesine dayanan ilişkilerin kanıtı sayılabilecek Osmanlıca bir metni kamera önünde okudu.

Lang, Ankara'daki çalışma hayatı, Türkiye'ye ilişkin izlenimleri, bildiği diller, tarih merakı ve yapmaktan keyif aldığı etkinlikleri AA muhabirine Türkçe anlattı.

Büyükelçi Lang, Ankara'daki görevine Türkmenistan, Afganistan ve Kazakistan'daki Büyükelçilik görevlerinin ardından, 22 Kasım'da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a sunduğu güven mektubuyla başladığını belirtti.

Rusça, Fransızca, Farsça ve İngilizcenin yanı sıra Türkçe ve Osmanlıca da konuşabildiğini söyleyen Lang, gerek evsahibi ülkeye bir saygı göstergesi olarak, gerekse çalışmalarında kolaylık sağlaması açısından her zaman görev yaptığı ülkenin dilini öğrenmeye çalıştığını ifade etti. Lang, bu çerçevede Türkçeyi kasım ayında Türkiye'ye gelmeden önce öğrenmeye başladığını ifade etti.

Lang, Resimli Mecmua'da Polonya'ya ilişkin bilgilerin aktarıldığı "Lehistan Sanayisi ve Türkiye" bölümündeki Osmanlıca, "Lehistan şarkı ve garbı Avrupa memaliki arasında ve tamamen Avrupa-yı vasatiyi işgal idüb hudud-ı tabiyyesini şimalen Bahr-ı Baltık sahili cenuben Karpat ve Sodet Dağları ihata etmiştir." cümlesini okuyarak, anlamını, "Polonya, Doğu ve Batı Avrupa ülkeleri arasında olup tamamen orta Avrupa'yı kaplamış doğal sınırları kuzeyde Baltık Denizi kıyıları ile güneyde Karpat ve Sudat dağları ile çevrilidir." şeklinde açıkladı.

- "Şehirlerin her biri kendine özgü ve ilham verici"

İş yoğunluğu açısından bakıldığında, Türkiye'de zamanın çok hızlı geçtiğini söyleyen Lang, bu durumun bazen çok yorucu olsa da kendisi için memnuniyet verici olduğunu dile getirdi.

Türkiye'de gezdiği yerler hakkında bilgi veren Lang, bugüne kadar İstanbul, İzmir, Kayseri, Adana, Mersin ve Alanya'yı görme şansı bulduğunu belirtti. Bu şehirlerin her birinin kendine has özellikleriyle diğerinden farklı ve ilham verici olduğunu vurguladı.

"Türkiye'de insanı heyecanlandıran pek çok yer var. Gezdiklerim arasında şimdiye kadar hiç hayal kırıklığına uğramadım. Bu nedenle Türkiye'de diğer yerleri de görmeyi çok istiyorum." diyen Lang, Türkiye'nin doğal güzellikleri ve tarihi zenginliklerinin yanı sıra Türk halkını da sevdiğini dile getirdi.

- "Çeviride her zaman bir şeyler eksik kalıyor"

Kitap okumayı çok sevdiğinin altını çizen Büyükelçi Lang, şunları söyledi:

"Özellikle tarih kitaplarını (okuyorum.) Ortadoğu, Orta Asya ve tabii ki Osmanlı İmparatorluğu özel ilgi alanım. Aynı zamanda İslam siyasi düşüncesine de merakım var. Kitapları kendi orijinal dillerinde okumayı tercih ediyorum çünkü çeviride her zaman bir şeyler eksik kalıyor.

Türkiye ile diplomatik ilişkileri 600 yıl önce tesis edilen Polonya'nın Türkiye nezdindeki 149. büyükelçisiyim. Bu tarihsel güçlü bağlarımızdan dolayı, Polonya'da uzun yıllara dayanan Osmanlı çalışmaları geleneği vardır. Hatta iki ülke arasındaki diplomatik yazışmalar günümüze kadar ulaşmıştır. Bu da okunması oldukça ilginç bir konudur.

Polonya ve Türkiye'nin iyi ve yakın ilişkileri 600 yıldır sağlam bağlarla süregelmektedir. Bizler iki dost ülke, güvenilir NATO müttefikleri olarak, gerek ekonomi gerekse de bilim ve kültür alanlarındaki işbirliğimizi geliştirerek devam ettirmekteyiz. Polonyalı ve Türk gençlerin değişim programlarında Türkiye ve Polonya'ya gösterdikleri yoğun ilgi bu dostane ilişkilerin yansımasıdır."


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler