'Tarafım, dinci kanallara çıkmam'
Artist Tarık Akan’dan "Dinci kanallara çıkmam bu konuda tarafım" polemiği…
Çağdaş Sinema Oyuncuları Derneği, bu yıl da ‘yılın en iyi kadın ve erkek oyuncularını belirlemiş ve 5 Mayıs’ta düzenlenen bir törenle ödüller sahiplerine verilmişti. Ancak gecede öne çıkan ne verilen ödüller, ne de oyuncularla ilgili alışılagelmiş tartışmalar oldu.
Türk Sineması Emek Ödülü’nü alan Kemalist solculuğuyla bildiğimiz Tarık Akan ise geceye damgasını vurdu...
Tarık Akan’ın ödülünü alırken oyunculara yaptığı, ‘şeriatçı eğilimlere karşı çıkalım, gelin hep beraber dinci, şeriatçı basına ve televizyonlara hayır diyelim ve çalışmayalım’ çağrısı, bazı çevrelerde tepki uyandırdı.
Odatv.com Tarık Akan’a ulaştı ve tartışma yaratan bu açıklamasının altındaki nedeni sordu.
İşte Akan'ın yeni bir tartışma yaratacak açıklamaları…
"Bu, sanatçıların kendi bilinçlerinin yansımalarıdır. Bir sanatçı kendi bilinci- bilinci dediğimiz zaman bunun içerisinde politik örüşleri de vardır mutlaka ve yahu ülkesine karşı olan sorumluluğudur.
Bir sanatçı bu sorumluluğu duyduğu müddetçe bunların yerine geçilir. Yani düşünebiliyor musunuz bir sanatçı kendi ülkesinin aleyhinde bir film çekmeyi düşündüğü zaman buna demokratik hak ve özgürlükler derse, ben buna yanlış derim. Yanlış düşünüyor derim o kadar, ama yapar mı yapar o sanatçı, bu da beni hiç ilgilendirmiyor.
Ha o zaman şunu açık ve net olarak söylüyorum bugün bu ülkede yanlış olan şeylerin yapılmaması gerekirdi. Bir sanatçıya yakışmaz diyorum ben. Onun için taraf olması lazım. Taraf dediğiniz zaman da ben Atatürkçü, demokratik, laik bir düşünceye tarafım. Sanatçılar da bu tarafta olması gerekir diye düşünüyorum.
Ama bazı sanatçı arkadaşlarım hayır o taraf değildir benim tarafım derse e ne yapayım, o da onun tarafını tutsun. Beni hiç ilgilendirmiyor.
Ben onların değil teklifini basın toplantısı dahi yapıyor olsam bütün gazetelerin içerisinde o kameraları dışarı çıkartırım, yaptığım işlerdir bunlar benim. Bu yaşıma kadar hep böyle geldim, bu benim dünyaya bakış açımdır ama herkes böyle bakacak diye düşünemem. Bakmayanlara da çok fazla da kızmam, beni hiç ilgilendirmez çünkü. "
Memleket