"Tanzimat'tan Cumhuriyet'e Diyarbakır Sempozyumu"

"Tanzimat'tan Cumhuriyet'e Diyarbakır Sempozyumu"

DÜ Rektörü Prof. Dr. Gül:- "Diyarbakır bugün tarihiyle yaşayan bir kent. Sur, cami ve hanlarına baktığınız zaman Abbasiler'den Mervaniler'e, Akkoyunlular'dan Osmanlı'ya kadar birçok medeniyetin izini görebilirsiniz"

DİYARBAKIR (AA) - Diyarbakır'da Dicle Üniversitesince (DÜ) "Tanzimat'tan Cumhuriyet'e Diyarbakır Sempozyumu" düzenlendi.

DÜ Kongre Merkezi'nde gerçekleştirilen sempozyum, saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı.

Sempozyumun açılışında konuşan DÜ Rektörü Prof. Dr. Talip Gül, şehir dışından sempozyuma gelen katılımcılarla bir arada olmaktan duydukları memnuniyeti dile getirdi.

DÜ'nün Türkiye'nin en eski üniversitelerinden biri olduğunu ifade eden Gül, bilimsel aktivitelere çok önem verdiklerini, geçen yıl da yüzlerce bilimsel aktivite düzenlediklerini aktardı.

Gül, Diyarbakır'ın önemli bir kent olduğuna işaret ederek, 13 bin yıllık geçmişiyle kentin Mezopotamya ve Anadolu medeniyeti arasında bir kapı olduğunu dile getirdi.

Gül, şunları kaydetti:

"Diyarbakır peygamberler ve sahabeler kentidir. Diyarbakır bugün tarihiyle yaşayan bir kent. Sur, cami ve hanlarına baktığınız zaman Abbasiler'den Mervaniler'e, Akkoyunlular'dan Osmanlı'ya kadar birçok medeniyetin izini görebilirsiniz. Diyarbakır'ın bu tür sempozyum ve kongrelerle tanıtılmasının çok önemli olduğunu düşünüyorum. Diyarbakır yıllarca sadece karpuzuyla tanıtıldı ama Diyarbakır sadece Türkiye'de değil, dünyada da önemli bir kent."

DÜ İslam Tarihi ve Sanatları Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Oktay Bozan, Diyarbakır'ın, bereketli toprakların, tarihi yolların kavşak noktası ve tarihi ile önemli bir yere sahip olduğunu vurgulayarak, kentin büyük imparatorlukların mücadele sahası olduğunu söyledi.

Bozan, "Diyarbakır, uzun süre Musul'dan, Halep'e, Van'dan Erzurum'a, Sivas'tan Maraş'a kadar geniş bir coğrafyanın idari merkezi olmuştur. Bugün onlarca şehrin tarihini araştırmak isteyen kişi Diyarbakır'ın tarihini bilmek zorundadır." diye konuştu.

Bu sempozyumun Diyarbakır'ı tüm yönleriyle anlamak için bugüne kadar gerçekleştirilen çalışmaların devamı niteliğinde olduğuna dikkati çeken Bozan, "Türkiye'nin ve Ortadoğu'nun önemli şehirlerinden olan Diyarbakır'ın, Tanzimat döneminden Cumhuriyet'e kadar olan tarihini bütün yönleriyle tahlil etmeye çalışacağız. Sempozyuma 120 civarında bildiri sunulmuş, bilim kurulumuz tarafından 80'i kabul görmüştür." ifadelerini kullandı.

Sempozyuma, DÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Tahsin Kılıçoğlu, DÜ Hastaneler Başhekimi Prof. Dr. Ali Kemal Kadiroğlu, İl Müftüsü Burhan İşliyen, Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Halit Açar ile çok sayıda akademisyen ve öğrenci katıldı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :