Suudi Arabistan Kralı Selman, Mısır'da

Suudi Arabistan Kralı Selman, Mısır'da

Suudi Arabistan Kralı Selman'ın Mısır'a gerçekleştirdiği ziyaret ülkedeki uzmanlar tarafından "tarihi" olarak niteleniyor- Mısırlı ekonomi uzmanı Deşnavi:- "Ziyaret 3 eksen üzerinde yoğunlaşacak. Bunlardan biri Süveyş Kanalı'na yapılacak yatırımlar. Bu a

KAHİRE (AA) - Mısırlı uzmanlar, Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdulaziz'in ülkeye gerçekleştirdiği ziyareti "tarihi" olarak tanımlıyor.

Ziyaret çerçevesinde geçtiğimiz aylarda Riyad ile Kahire arasında gerçekleştirilen koordinasyon kurulu toplantılarında uzlaşmaya varılan mutabakat zabıtları ve anlaşmaların imzalanması bekleniyor.

Ekonomi uzmanı Muhammed ed-Deşnavi AA muhabirine yaptığı açıklamada, Kral Selman'ın Mısır'a yaptığı ziyaretin iki ülke arasındaki çıkarların ve karşılaşılan tehlikelerin de ortak olması nedeniyle önemli olduğuna vurgu yaptı.

İki ülke arasındaki anlaşmanın ekonomik açıdan da önemli olduğuna değinen Deşnavi, "Ziyaret 3 eksen üzerinde yoğunlaşacak. Bunlardan biri Süveyş Kanalı'na yapılacak yatırımlar. Bu alanda 4 milyar dolarlık enerji ve ziraat projesi hayata geçirilecek. Ayrıca Mısır'ın gelecek 5 yıllık süreçte petrol ihtiyacının finansmanı için 20 milyar, Sina Yarımadası'nın kalkındırılması için de 1.5 milyar dolarlık anlaşma imzalanacak." dedi.

Bir diğer ekonomi uzmanı Ahmed Selim ise Suudi Arabistan'ın savaşlar ve petrol fiyatlarında yaşanan düşüş nedeniyle kötü bir dönemden geçse de Mısır'ın içinde bulunduğu ekonomik krizden çıkmasına yardımcı olacak ekonomik kapasiteye sahip olduğunu ifade etti.

Mısır Uluslararası İşbirliği Bakanı Sahar Nasr Eş-Şarku'l Evsat Gazetesi'ne verdiği demeçte, Suudi Arabistan'ın 30 Haziran 2013'ten bu yana ülkesine verdiği desteğin 9 milyar dolara ulaştığını, bunun 3 milyar dolarının Mısır Merkez Bankası'na mevduat olarak yatırıldığını, 2 milyarın petrol bakanlığına, 1 milyarın devlet bütçesine destek, 3 milyarın da Suudi Arabistan Kalkınma Fonu tarafından yürütülen projeler için harcandığını kaydetti.

Kral Selman Aralık 2015'te çıkardığı bir kararla, Mısır'ın gelecek 5 yıl boyunca petrol ihtiyaçlarının karşılanması, Mısır'daki yatırımların 8 milyar doların üzerine çıkarılması ve Süveyş Kanalı'ndaki deniz ulaşımının desteklenmesi talimatı vermişti.


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :