Süt firmalarının gözü, yonca tarlalarında
Ülker'in Karaman, Sütaş'ın Aksaray'da başlattığı yatırımlar, Konya ve çevresini ülkenin yeni süt üretim merkezi haline getirecek.
Türkiye'nin önde gelen süt firmalarından Ülker'in Karaman, Sütaş'ın ise Aksaray'da başlattığı yatırımlar, Konya ve çevresini ülkenin yeni süt üretim merkezlerinden biri haline getirecek.
Konya Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği (KDSYB) Başkanı Mehmet Karakoca, Türkiye'de en büyük süt ve süt ürünü üreten kuruluşlardan olan Ülker ve Sütaş'ın, Konya bölgesinde ciddi yatırımlara başladıklarını bildirdi.
Karakoca, Ülker'in Karaman'da, Sütaş'ın ise Aksaray'da fabrika yatırımı yapmalarının altında yatan düşüncenin, bölgede, süt inekçiliği için en temel gereksinim olan silaj ve yonca gibi kaba yem üretimi yapmaya uygun geniş arazilerin bulunması olduğunu vurguladı.
KABA YEM ÜRETİM KAPASİTESİ 10 KAT ARTIRILABİLİR Özellikle Ülker'in, Karaman'da inşasına başladığı fabrikanın zaman içinde günde bin 500 ton süt işleme kapasitesine ulaşacağını, bu kapasitenin Konya'da halen faaliyet gösteren en büyük 5 süt fabrikasının işleme kapasitesine eşit olduğunu vurgulayan Karakoca, şunları kaydetti:
''Halen en fazla süt, Trakya ve Ege'de üretilmektedir. Ülker'in Karaman, Sütaş'ın ise Aksaray'da başlattığı yatırımlar, Konya ve çevresini ülkenin yeni süt üretim merkezlerinden biri haline getirecek. Konya'daki silaj ve kaba yem üretim kapasitesi, kısa dönemde mevcudun 10 katı artırılabilecek özellik gösteriyor. Bu durum, bölgenin süt inekçiliği ve süt yatırımları açısından cazibesini çarpıcı şekilde ortaya koyuyor. Çünkü Konya ve çevresinde yatırım yapan firmaların sıkıntı çekmeyeceği tek şey, kaba yem üretimi için gerekli olan arazi...''
Bu 2 süt devinin yatırımlarının üretici açısından avantaj sağlayacağını anlatan Karakoca, ''Konya'da halen faaliyet gösteren süt fabrikalarının süt topladığı bölgeden Ülker ve Sütaş'ın da yoğun şekilde süt almaya başlamasıyla rekabet artacak. Zaten Ülker, Konya'nın Çumra ilçesinden süt almaya başladı. Rekabetle birlikte üretici, sütü daha yüksek fiyattan satma imkanı bulduğu için daha çok kazanacak. Ülker ve Sütaş'ın adı bile süt fiyatlarının toparlanmasına yetti'' dedi.
Karakoca, şu an bir litre süt taban alım fiyatının 57 YKr olduğunu, bazı fabrikaların üreticiden bu rakamın yüzde 30'u kadar üzerinde fiyatla süt aldıklarını belirterek, Ülker'in zaman içinde alım kapasitesini artırması, Sütaş'ın da faaliyete geçmesiyle kaliteli sütün alım fiyatının yükseleceğini, böylece bölgede süt inekçiliğinin gelişeceğini anlattı.
YERLİ FİRMALAR DA KENDİLERİNE ÇEKİ DÜZEN VERECEK
Konya'daki Mandıracılar Birliğinin, sütün toplanmasından marketlerde satışına kadar, kendilerinden olmayan firmaların sektöre girişine engel olmaya çalıştıklarını savunan Karakoca, ''Bu birlik, Rekabet Kurumu'ndan bu yüzden yüklüce bir ceza da yedi. Ülker ve Sütaş'ın bütünüyle sektöre girmesiyle bu zincir kırılacak. Aynı zamanda Konya'daki firmalar, çoğunlukla peynir üretiyor. Peyniri her kalite sütten yapabilirsiniz. Süt devlerinin Konya bölgesinde yatırım yapması mevcut Konyalı süt fabrikalarının ürün kalitesinde de artışa neden olacak. Yani yerli firmalarımız da kendilerine çeki düzen verecek'' diye konuştu.