Suriye’nin Münbiç ilçesinin ele geçirilmesi

Suriye’nin Münbiç ilçesinin ele geçirilmesi

Pentagon Sözcüsü Trowbridge:- “Münbiç’teki operasyonlar şu an devam ederken DAEŞ açıkçası çaresiz durumda”- “Türkiye’nin buradaki hassasiyetlerini kesinlikle anlıyoruz. Münbiç tarihsel olarak bir Arap şehri ve bizim beklentimiz de kentin kurtarılmasından

WASHINGTON (AA) - ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), Suriye’nin kuzeyindeki Münbiç kentinin Suriye Arap Koalisyonu (SAK) ve PKK’nın Suriye uzantısı PYD tarafından ele geçirilmesine yönelik operasyonların devam ettiğini belirterek DAEŞ’ten alınmasının ardından şehrin Arapların kontrolünde bir kent olacağını bildirdi.

Pentagon sözcülerinden Gordon Trowbridge, bakanlıkta düzenliği basın toplantısında gazetecilerin Münbiç’in terör örgütü DAEŞ’ten alınmasına yönelik operasyonlara ilişkin sorularını yanıtladı.

Münbiç’te sahadaki durumun çok hızlı değişkenlik gösterdiğini belirten Trowbridge, örgütün şehir merkezinin kontrolünü yitirdiğini ifade etti.

“Münbiç’teki operasyonlar şu an devam ederken DAEŞ açıkçası çaresiz durumda.” diyen Trowbridge, kentin kuzeyinde yer yer çatışmaların sürdüğünü vurguladı.

Trowbridge, DAEŞ’in Münbiç’ten çıkış yolları aradığına dair güçlü belirtiler bulunduğunu aktararak örgütün bu noktada masum insanları canlı kalkan olarak kullandığını ifade etti.

ABD’nin ilçenin kurtarılmasının ardından PYD’nin burada kalmayacağına dair Türkiye’ye verdiği taahhüdünün hatırlatılması üzerine Trowbridge, şunları kaydetti:

“Türkiye’nin buradaki hassasiyetlerini kesinlikle anlıyoruz. Münbiç tarihsel olarak bir Arap şehri ve bizim beklentimiz de kentin kurtarılmasından sonra bu şekilde devam etmesine yönelik. Münbiç askeri konseyiyle sadece operasyonların tamamlanmasını değil aynı zamanda şehrin alınması sonrasında sivillerin dönüşü, temel hizmetlerin başlaması gibi konuları da görüşüyoruz. Türklerin, Irak hükümetinin ve yerel Arapların tarihi hassasiyetlerini kesinlikle anlıyoruz ve kaygılarını dikkate alıyoruz. Bunun (Münbiç) tarih boyunca bir Arap şehri olduğu gerçeğinin kesinlikle farkındayız ve askeri operasyonlar tamamlandıktan sonra da böyle olmaya devam etmesini bekliyoruz.”

SAK ve PYD güçleri, DAEŞ kontrolündeki Münbiç'e yönelik operasyonu mayıs ayının sonunda başlatmıştı. Fırat'ın batısından ilerleyerek çok sayıda köyü ve beldeyi ele geçiren SAK ve PYD güçleri, yaklaşık 2 aydır ilçeyi kuşatma altında tutuyordu.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :