Suriye'nin Hama Hapishanesi'ndeki isyan

Suriye'nin Hama Hapishanesi'ndeki isyan

Esed güçlerinin Hama Hapishanesi'ne yönelik yeni müdahale görüntülerine AA ulaştı

HAMA (AA) - Suriye'de rejim güçlerinin kuşatması altındaki Hama Hapishanesi'nde "tutuklulara çatıdan ateş edildiğini" gösteren görüntülere Anadolu Ajansı (AA) ulaştı.

Yerel aktivistler aracılığıyla seslerini duyuran rejim hapishanesindeki tutuklular, Esed güçlerinin birkaç gündür kuşatma altında tuttuğu hapishaneye dün akşamdan itibaren müdahaleye başladığını belirtti.

Görüntülerde, müdahale esnasında mahkumlara ateş açıldığı ve göz yaşartıcı gaz kullanıldığı görüldü. Çok sayıda mahkumun boğulma tehlikesi geçirdiği müdahale sonucu hapishanenin bazı bölümlerinde de yangın çıktığı gözlendi.

Uluslararası Kızılhaç Örgütü ve uluslararası topluma Hama Hapishanesindeki olaylara müdahale çağrısı yapan tutuklular, yaşananları cep telefonlarıyla görüntüledi. Görüntüleri de medya aktivistlerine ulaştıran tutuklular, hapishanede durumun çok ciddi olduğunu ve müdahalenin hala devam ettiğini kaydetti.

- Ne olmuştu?

Esed rejiminin Hama merkezi hapishanesindeki siyasi tutuklulardan 5'ini idam etmek istemesine karşı çıkan mahkumlar, bu kişileri teslim etmeyerek pazartesi günü isyan başlatmıştı. Rejim güçleri bunun üzerine Hama Hapishanesi'ni kuşatarak, göz yaşartıcı gazla tutukluların isyanına müdahale etmişti.

Tutukluların rejimden bir albay, 2 yüzbaşı ve birkaç güvenlik mensubunu alıkoymasının ardından taraflar, müzakere başlatmıştı. Müzakereler sonucu, mahkumlar 2 yüzbaşıyı serbest bırakmış, rejim de 200 mahkumu serbest bırakmayı ve 5 siyasi tutuklunun idamını iptal etmeyi kabul etmişti.

Rejim, 34 mahkumu serbest bırakmış, tutuklular, ellerindeki albay ve güvenlik güçlerini salıvermek için 166 mahkumun daha serbest bırakılmasını beklediklerini açıklamıştı. Ancak Esed rejimi, tutuklularla yaptığı anlaşmaya sadık kalmayarak geri kalan tutukluları serbest bırakmadan dün akşam gerçek mermi ve göz yaşartıcı gazla hapishaneye yeniden müdahale etmişti.

Hama Hapishanesi'nde yaklaşık bin siyası tutuklu bulunuyor. Hapishanede, geçen yıl ağustos ayında rejimin mahkumlara keyfi ve kötü uygulamaları nedeniyle isyan çıkmıştı. Hapishaneye göz yaşartıcı gazla müdahalede bulunan Esed rejimi, ortalığı yatıştırmak için geri adım atmak zorunda kalmıştı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :