Suriyeliler için "Eğitim seferberliği"

Suriyeliler için "Eğitim seferberliği"

Bursa'nın merkez Nilüfer ilçesinde Suriyeli sığınmacı aileler için 8 aydır süren eğitim programı sona erdi

BURSA (AA) - Bursa'nın merkez Nilüfer ilçesinde ''Mülteciler için El Ele'' adlı sosyal sorumluluk projesi çerçevesinde gerçekleştirilen eğitim programı tamamlandı.

Nilüfer Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı tarafından düzenlenen ve Nilüfer Kaymakamlığının da desteklediği projenin son gününde Suriyeli sığınmacı aileler ve çocukları için iftar programı düzenlendi. Törende, proje kapsamında çeşitli kurslara katılan Suriyeli sığınmacılara sertifikaları dağıtıldı.

Aynı zamanda vakfın başkanlığını yapan Nilüfer Kaymakamı Mustafa Kılıç, 130 Suriyeli'nin katıldığı törende yaptığı konuşmada, Türkiye'de 3,5 milyonun üzerinde Suriyeli'nin misafir edildiğini belirterek, bu durumu Peygamberimizin hicreti sonrasındaki ensar-muhacir ilişkisi gibi gördüklerini vurguladı.

Kılıç, Suriyeli sığınmacıların yaşadıkları zorlukları ortadan kaldırmak ve sosyal dokuya uyumlarını sağlamak için devlet, yerel yönetimler ve sivil toplum kuruluşları olarak ortak projeler geliştirip, eğitim seferberliği başlattıklarını kaydetti.

Proje Koordinatörü Umut Berker Sevilmiş, ilk etapta hedeflerinin Suriyelilerin yerli halk ile rahat iletişim kurmaları ve yardımlara bağımlı kalmadan hayatlarını sürdürmeleri olduğunu bildirdi.

Proje kapmasında 25 kadın ve 25 erkek katılımcının yer aldığı kursların, çalışma çağındaki genç Suriyelilere yönelik olduğuna değinen Sevilmiş, "Katılımcıların yüzde 50'den fazlası daha proje tamamlanmadan geçimlerini sağlayabilecek işlerde çalışmaya başladı." dedi.

Sevilmiş, kursların Nilüfer Halk Eğitim Merkezi ve sığınmacıların yoğun olarak yaşadıkları Görükle'deki Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinde uzman eğitmenler tarafından verildiğini belirterek, ABD Büyükelçiliğinin de desteklediği proje ile ekim ayından bu yana her bir kursiyere toplamda 780 saat eğitim sağladıklarını ifade etti.

Proje tamamladıktan sonra, sağlanan eğitimlerin belli bir müfredata dönüştürülüp sürdürülebilmesi için Milli Eğitim Bakanlığı ve yerel yönetimler bazında çalışacaklarını söyleyen Sevilmiş, göç meselesinin Türkiye'nin geleceğindeki en önemli sosyal meselelerden biri olduğunu vurguladı.

Kurslara katılan Suriyeli sığınmacılar programa gelenleri Türkçe selamlarken, projeye destek veren yetkililere de şükranlarını sundu.

Katılımcılardan Abdülwahab Sawas, "Verilen eğitimler hepimiz için çok faydalı oldu. Bu kursların daha fazla kişiye ulaşmasını temenni ediyoruz" dedi.

Noor Swed ise öğretmenlerinin eğitimler boyunca büyük sabır ve sebat gösterdiklerine işaret ederek, "Buraya geldiğimizde hiç Türkçe bilmiyorduk. Bugün öğretmenlerimiz sayesinde size kendimi Türkçe ifade ediyorum." ifadelerini kullandı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :