Suriyeliler hem dil hem meslek öğreniyor

Suriyeliler hem dil hem meslek öğreniyor

Konya Büyükşehir Belediyesi ve Türk Kızılayı tarafından, "Suriyelilerin Eğitimi ve Sosyal Terapisi" protokolü kapsamında 550 Suriyeli kursiyere dil ve mesleki eğitimin yanı sıra sosyal terapi kursu veriliyor- Büyükşehir Belediye Başkanı Akyürek:- "Misafir

KONYA (AA) - AYŞE BÜŞRA ERKEÇ - Konya Büyükşehir Belediyesi ile Türk Kızılayı arasında imzalanan protokol ile Konya genelinde geçici koruma altında yaşayan Suriyeliler için Türkçe, mesleki eğitim ve sosyal terapi kursları düzenleniyor.

Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ülkelerindeki iç savaştan kaçarak Konya'ya yerleşen Suriyelilerin sorunlarını en aza indirmek için çalışmalar gerçekleştirdiklerini söyledi.

Türk Kızılayı ve Konya Büyükşehir Belediyesi Meslek Edindirme Kursu (KOMEK) işbirliğinde, Suriyelilere yönelik meslek edindirme kursları düzenlenmesi, çocukların eğitimi ve rehabilitasyonu konusunda "Suriyelilerin Eğitimi ve Sosyal Terapisi" projesini başlattıklarını belirten Akyürek, proje kapsamında KOMEK merkezlerinde 550 kursiyere eğitim ve sosyal terapi kursu verildiğini dile getirdi.

Kursiyerlere Türkçenin yanı sıra mesleki-teknik konularda da eğitim verildiğini anlatan Akyürek, şöyle devam etti:

"Suriyeli misafirler, Türk Kızılayı Toplum Merkezi tarafından verilen yönlendirme, psikososyal destek, eğitici seminerler gibi hizmetlerden, KOMEK merkezlerinde Türkçe ve meslek edindirme derslerinden yararlanabiliyor. Misafirlerimizin Türkiye'de topluma uyumunu sağlayacak, toplumsal barışa katkı sunacak faaliyetler geliştirerek, sosyal ve kültürel etkinliklere katılmalarını sağlıyoruz."

- Türkçe ve mesleki eğitim veriliyor

Türk Kızılayı Konya Toplum Merkezi öğretmeni Vedat Fırat, bir aydır Suriyelilere dil eğitimi verdiklerini bildirdi.

Daha önce Şanlıurfa'da görev yaptığını aktaran Fırat, "Suriyelilerle yardımcı olmak, hayata uyumlarını biraz daha kolaylaştırmak için buradayım. Merkezimizde Türkçenin yanında dikiş-nakış, yemek ve el sanatları gibi dersler de veriliyor." dedi.

Merkezde 2 öğretmen tarafından dil eğitimi verildiğini ifade eden Fırat, "Her öğretmen 200 civarında kursiyere eğitim veriyor. Suriyeli kardeşlerimiz kendilerini ifade edecek kadar Türkçe öğrendiklerinde, yeni kursiyerleri merkezimize alacağız. Böylece onların toplumda daha uyumlu şekilde yaşamalarına imkan sağlayacağız." diye konuştu.

- "Bize gösterilen sevgiyi asla unutmayacağız"

Ailesiyle 2 yıl önce Türkiye'ye gelen kursiyerlerden Ammar Abdurrahman, Türkiye'yi ikinci vatanı gibi gördüğünü vurgulayarak, "Geldiğimiz ilk günden beri buradaki insanlar bizi sevgiyle karşıladı ve çok sıcak davrandı. Bize yapılan iyilikleri, gösterilen ilgi ve sevgiyi asla unutmayacağız." ifadelerini kullandı.

Ülkelerine duydukları özlemle yaşadıklarını, bir gün vatanlarına dönmeyi hayal ettiklerini anlatan Abdurrahman, "Türkiye'deki yardımsever kardeşlerimizi gördükçe vatanımıza duyduğumuz özlem biraz hafifliyor. Çocuklarımla Konya'da mutluyuz. Okula gidiyorlar. Ben de hem bu kursta Türkçe öğreniyorum hem de sanayide kaynakçılık yapıyorum." şeklinde konuştu.

Muhammed El Zerra da 8 ay önce Şam'dan 4 çocuğu ile Konya'ya geldiğini, iki şehrin benzeyen yönleri olduğu için çok fazla yabancılık çekmediğini aktardı.

"Konya halkı sevgi dolu, burada yaşamaktan mutluyum" diyen El Zerra, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Türkiye'ye, Kızılay'a çok teşekkür ediyoruz. Öğretmenlerimizden çok memnunuz. Dil öğrenirken bize çok emek sarf ediyor, çilemizi çekiyorlar. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a çok teşekkür ediyoruz. Erdoğan'ın, halkın da sevgisiyle daha da büyümesi için dua ediyoruz."

Suriyeli Adnan Nouman da duygularını, "Türkiye'ye ne kadar teşekkür etsek az. Türkçe'yi mutlaka öğrenmemiz gerektiğini biliyorduk. Ama imkanımız yoktu. Kızılay'ın açtığı Türkçe kursu bizim için çok güzel oldu, teşekkür ediyoruz." cümleleri ile dile getirdi.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :