Suriyeli Kürt muhalif siyasetçi Hajo'dan ABD'ye PYD uyarısı

Suriyeli Kürt muhalif siyasetçi Hajo'dan ABD'ye PYD uyarısı

Suriyeli Kürt muhalif siyasetçi Siamend Hajo:- “ABD, geçmişte El Kaide konusunda yaptığı hatayı, şimdi PYD’ye destek vererek tekrarlıyor”- “PYD ile PKK arasında hiçbir fark yok. PYD, PKK’nın Suriye’deki örgütlenmesidir” - “Esed rejimi ile PYD aralarında i

BERLİN (AA) – Suriyeli muhalif Kürt siyasetçi Siamend Hajo, ABD’nin PYD’ye verdiği desteği eleştirerek, “ABD, geçmişte El Kaide konusunda yaptığı hatayı, şimdi PYD’ye destek vererek tekrarlıyor.” dedi.

Esed rejimine muhalif gruplardan Suriye Kürt Ulusal Meclisi’nin (ENKS) Dış İlişkiler Sorumlusu Siamend Hajo, bölgedeki son gelişmeleri AA’ya değerlendirdi.

ABD’nin, Suriye’nin kuzeyinde terör örgütü PYD ile birlikte hareket etmesini eleştiren Hajo, “ABD, geçmişte El Kaide konusunda yaptığı hatayı şimdi PYD’ye destek vererek tekrarlıyor. Amerikalılar, 1980’li yıllarda Afganistan’da Rus işgaline karşı El Kaide’yi desteklemişti. Şimdi de DEAŞ’a karşı PYD ve PKK’yı destekliyorlar, aynı hatayı yapıyorlar.” ifadelerini kullandı.

ABD’nin Suriye’de açıkladığı “demokrasiye geçiş” gibi hedeflerle PYD’ye verdiği desteğin çeliştiğini vurgulayan Hajo, “PYD ile PKK arasında hiçbir fark yok. PYD, PKK’nın Suriye’deki örgütlenmesidir.” ifadesini kullandı.

- ''PYD'nin Esed ile iş bölümü mevcut''

PYD yönetim kadrosunun neredeyse tamamının 1980’lerden itibaren Suriye istihbaratı tarafından Bekaa vadisinde silahlı eğitim alan kişilerden oluştuğunu aktaran Hajo, “PKK’nın merkezi zaten Suriye istihbaratının kontrolü altındaki Bekaa vadisindeydi. Suriye istihbaratı tarafından Türkiye’ye karşı savaşmaları için eğitildiler. Şimdi de onları eğitmiş olan olan diktatör Beşşar Esed tarafından destekleniyorlar.” dedi.

Hajo, PYD ile Esed rejimi arasında bir iş bölümü yapıldığını, Suriye’ye demokrasi getirme iddiasında olan ABD’nin PYD’yi desteklemesinin kabul edilemez olduğunu söyledi.

Washington yönetimi ile görüşmelerinde, eleştirilerini ve hassasiyetlerini aktardıklarını, PYD’nin güvenilir bir partner olarak görülemeyeceğini vurguladıklarını kaydeden Hajo, şöyle devam etti:

“ABD’li yetkililere, eğer gerçekten demokrasiden yanaysanız, diktatörlük inşa eden, özgürlükleri hiçe sayan PYD gibi bir grubu destekleyemezsiniz, diyoruz. Bize göre PYD, Suriye’de ABD’nin çıkarlarına aykırı hareket ediyor. Çünkü Esed rejimi ile birlikte hareket ediyor, Esed ile anlaşarak kuzeydeki bölgelerin kontrolünü üstlendi. Esed rejimi ile PYD aralarında iş bölümü yaptılar, tüm muhalifleri tasfiye ediyorlar.”

PYD’nin kontrol altında tuttuğu bölgelerde, antidemokratik, baskıcı uygulamalarda bulunduğunu ifade eden Hajo, bunların ABD yönetimi tarafından da bilindiğini, ancak DEAŞ’la mücadele önceliği nedeniyle bunların görmezden gelindiğini anlattı.

- ''PYD baskısı göçe zorluyor''

PYD’nin kontrolündeki bölgelerde, PKK ve terör örgütü elebaşlarını eleştirenlere yönelik büyük baskı uygulandığını, muhaliflerin hapsedildiğini kaydeden Suriyeli Kürt siyasetçi, hapishanelerde işkence yapıldığını, bazı muhaliflerin öldürüldüğünü, gençlerin ve çocukların zorunlu olarak silah altına alındığını, tüm bu baskılar sonucunda da onbinlerce kişinin bölgeden göç ettiğine dikkati çekti.

Bölgede PYD tarafından kurulmak istenen düzenin Esed’in diktatörlüğünden farklı olmadığını, Suriyeli Kürtlerin bunu istemediğini vurgulayan Hajo, şunları kaydetti: “PYD’nin politikaları, baskıları nedeniyle Kürtlerin yarısından çoğu, gençlerin de yaklaşık yüzde 80’i bölgelerini, köylerini terk edip göç etmek zorunda kaldı. PYD yani PKK, yerel halkı evinden etti, göçe zorladı. PYD bu nedenle silahlı gücü için Türkiye ve Irak’tan insan topluyor. Çünkü Suriyeli Kürtler, PKK için savaşmak istemiyor.”

Avrupa’da PYD’nin gerçek yüzünün yeterince bilinmediğini belirten Hajo, terör örgütünün kamuoyunda DEAŞ’a karşı savaşan tek grup olarak tanıtıldığı, olumlu bir algı oluşturulmaya çalışıldığını belirtti.

Suriyeli Kürt siyasetçi, bunda PKK’nın Avrupa ülkelerindeki yapılanmasının, siyasetçiler ve medya dünyasıyla kurduğu ilişkilerin büyük rol oynadığını sözlerine ekledi.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler