Suriyeli Bebekler Konya'da Sağlılığına Kavuştu

Suriyeli Bebekler Konya'da Sağlılığına Kavuştu

Suriye'den Konya'ya göç eden ailelerin biri 7 diğer 10 günlük bebekleri NEÜ Meram Tık Fakültesi Hastanesi'ndeki göz ameliyatı ile sağlıklarına kavuştu.

Suriye'deki iç karışık nedeniyle Konya'ya göç eden ailelerin biri 7, diğeri 10 günlük bebekleri, Necmettin Erbakan Üniversitesi (NEÜ) Tıp Fakültesi Hastanesi'ndeki göz ameliyatı ile sağlığına kavuştu.

Ameliyatı gerçekleştiren Necmettin Erbakan Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Okka, yaptığı yazılı açıklamada, bebeklerde göz tansiyonu yüksekliğine bağlı görme sinirlerinin hasara uğraması hastalığının görüldüğünü belirterek, buna on binde bir oranında rastlandığını belirtti.

Bebeklere tıp deyimiyle 'Primer Konjenital Glokom' teşhisi konulduğunu ifade eden Okka, şu bilgileri verdi:

 

"Bebeklerimizde teşhis ettiğimiz 'Primer Konjenital Glokom' yani doğuştan görülen göz tansiyonu yüksekliğine bağlı görme sinirlerinin hasara uğraması hastalığı on binde bir oranında görülen bir hastalıktır. Bu hastalıkta ilk tanı genellikle bebekle ilk kez karşılaşan kadın-doğum uzmanı, yeni doğan uzmanı, ya da hasta yakınları tarafından konulabilir. Doğumlarından hemen sonra hastalıkları teşhis edildiği için şanslı olan Suriyeli bebeklerle ilgili gerçekleştirmiş olduğumuz operasyonlar da son derecede başarılı olmuştur."

Bu hastalıkta en fazla anormalliğin göz içi bölmeciklerinde görüldüğünü vurgulayan Okka, "Göz içi basıncının artışının tek nedeninin trabeküler ağ örgüsündeki gelişim bozukluğudur.  Göz ve eklerinde göz içi basıncının artışına neden olabilecek başka anormallik görülmez. Genellikle her iki göz birlikte etkilenir. Erkek bebekler kızlardan biraz daha fazla etkilenir" ifadelerini kullandı.

Okka, Konjenital Glokom hastalığının beş temel belirtisinin ışığa aşırı duyarlılık, aşırı sulanma, göz kapağının özellikle gün ışığında kasılması, büyük veya iri göz, ile korneanın grimsi beyaz görünümü olduğunu kaydetti.

Etiketler :