Suriyeli 83 bin çocuk eğitime kazandırıldı

Suriyeli 83 bin çocuk eğitime kazandırıldı

Dünyada en fazla sığınmacıya ev sahipliği yapan Türkiye'de, barınma merkezlerindeki 83 bin Suriyeli çocuk eğitime kazandırıldı- Anaokulundan lise son sınıfa kadar sokaklardan alınarak okula devam etmeleri sağlanan öğrenciler de eklendiğinde Türkiye'nin eğ

ANKARA (AA) - ENES DURAN - Dünyada en fazla sığınmacıya ev sahipliği yapan Türkiye'de, barınma merkezlerindeki 83 bin 246 Suriyeli çocuk eğitime kazandırıldı.

İnsani yardımlarda ulaştığı seviyeyle dünyaya örnek olan Türkiye, İkinci Dünya Savaşı'ndan bu yana yaşanan en büyük insani krizlerden biri olan Suriye krizinin yedinci yılında sığınmacılara umut olmaya devam ediyor.

AA muhabirinin, Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) yetkililerinden aldığı bilgiye göre, Suriye'de 2011'de başlayan iç karışıklıklarda, aralarında sivillerin de bulunduğu en az 500 bin insan hayatını kaybetti.

Dünyada en fazla sığınmacıya ev sahipliği yapan Türkiye, savaştan kaçan Suriyeli sığınmacılara AFAD koordinasyonunda yeni bir hayat sundu.

Bu kapsamda AFAD'ın 10 ilde kurduğu 21 Geçici Barınma Merkezinde bugüne kadar 548 bin kişi ağırlanırken bugün itibarıyla bu merkezlerde 228 bin 478 Suriyeli misafir ediliyor. Barınma merkezleri dışında da 3 milyon 320 bin 814 Suriyeli bulunuyor.

Merkezlerde yiyecek, güvenlik, eğitim, sağlık, ibadet ve haberleşme gibi temel ihtiyaçların da ötesinde kamp içinde meslek kursları veriliyor ve erken yaşta evlilikle ilgili farkındalık kampanyaları yürütülüyor.

- Suriyeli 612 bin çocuk eğitim alıyor

AFAD, kayıp bir neslin oluşmaması için barınma merkezlerinde 83 bin 246 Suriyeli çocuğu da eğitime kazandırdı. Milli Eğitim Bakanlığının iş birliğiyle atılan adımlar neticesinde, anaokulundan lise son sınıfa kadar sokaklardan alınarak okula devam etmeleri sağlanan öğrenciler de eklendiğinde Türkiye'nin eğitim hizmeti verdiği Suriyeli çocuk sayısı 612 bin 603'e ulaşıyor.

Öte yandan, barınma merkezlerinde düzenlenen yabancı dil, bilgisayar okuryazarlığı, halı dokuma gibi sertifika programlarında 225 bin Suriyeli yetişkin meslek sahibi oldu. Bu kişilerin, Suriye'nin yeniden inşasında önemli bir rol oynayacağı öngörülüyor. Yine barınma merkezlerinde, kadın komiteleri aracılığıyla genç kızlara, erken yaşta evlilik ve çok eşlilikle ilgili farkındalık eğitimleri veriliyor.

- Türkiye'de, 276 bin sığınmacı bebek doğdu

Türkiye'de kayıtlı tüm Suriyelilere sağlık hizmetleri ve ilaçlar Sağlık Bakanlığı iş birliği ile ücretsiz sunuluyor. Suriye ve Iraklı sığınmacıların tedavileri kapsamında 1 milyon 112 bin 58 ameliyat gerçekleştirildi, 1 milyon 326 bin 849 yatan hasta ve 31 milyon 449 bin 800 poliklinik hizmeti verildi. 276 bin 158 Suriyeli bebek de gözlerini Türkiye topraklarında açtı. Barınma merkezlerinde anne çocuk sağlığı alanında hamile ve emziren kadınlar için özel yemek seçenekleri de bulunuyor.

Sıfır noktası insani yardımlar kapsamında gıda, gıda harici malzeme, barınma, hijyen, ilaç ve tıbbi malzemeleri kapsayan 2,2 milyar lira değerinde insani yardım, 38 bin araçla Suriye'deki ihtiyaç sahiplerine ulaştırıldı.

- Türkiye, geçen yıl 6 milyar dolar harcadı

Türkiye, Suriyeli sığınmacıların yaralarının sarılması ve yeniden hayata tutunmaları için Birleşmiş Milletler (BM) standartlarında 25 milyar doları aşkın bir kaynak harcadı. Uluslararası toplumun, Türkiye'nin bu fedakarlığına katkısı ise yalnızca 526 milyon dolar oldu.

Türkiye, Küresel İnsani Yardım 2017 Raporu'na göre geçen yıl 6 milyar dolarlık insani yardım yaparak 6,3 milyar dolarlık yardım yapan ABD'nin ardından en çok yardım yapan ikinci ülke oldu.

Türkiye, dünyadaki Suriyeli sığınmacıların yarısından fazlasını tek başına ağırlıyor. BM Mülteciler Yüksek Komiserliği Türkiye'yi, "dünyanın en fazla sığınmacıya ev sahipliği yapan ülkesi", UNICEF ise Türkiye'yi "dünyanın en fazla sığınmacı çocuğa ev sahipliği yapan ülkesi" olarak ilan etti.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :