Suriye'deki iç savaş

Suriye'deki iç savaş

Suriye'ye yardım ve çeşitli malzemeler taşıyan yaklaşık 3 bin 600 tır, Öncüpınar Sınır Kapısı'nda kilometrelerce uzunluğunda kuyruk oluşturdu- Kilis Valisi Çataklı:"Türkiye tarafından bu kadar yüklü miktarda sevkiyatın hareket etmesi demek, karşıdan bu ka

KİLİS (AA) - Suriye'ye yardım ve çeşitli malzemeler taşıyan yaklaşık 3 bin 600 tır, Öncüpınar Sınır Kapısı'nda yaklaşık 3 kilometrelik kuyruk oluşturdu.

Kilis Valisi İsmail Çataklı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, son bir aylık dönemde Suriye'ye yük geçirmek isteyen araç sayısında ciddi bir artış yaşandığını söyledi.

Yaşanan yoğunluktan olumsuz etkilenmemek adına valilik olarak sınırın karşısındaki gümrük idaresiyle değerlendirmeler yaptıklarını ve gerekli tedbirlerin gözden geçirildiğini belirten Çataklı, konuyla ilgili sınırın karşısındaki gümrük idarecileri ile Öncüpınar Gümrük Kapısı yetkililerinin haftalık olağan toplantılar gerçekleştireceğini kaydetti.

Bekleyen tırların tampon bölgeye geçiş yaptığını, burada yükü boşalttıktan sonra tekrar ülkeye döndüğünü ifade eden Vali Çataklı, sınır kapısından temmuz ayına kadar aylık ortalama 120 tırın geçiş yaptığını hatırlattı.

Bu tarihten sonra sınır kapısına gelen tırlarda artış görüldüğünü aktaran İsmail Çataklı, şöyle devam etti:

"12 Temmuz'da 680 tır Suriye gitmek için sıra beklerken, şu an bu sayı 3 bin 600'e çıkmış durumda. Bu da Suriye'ye yük götürecek araç sayısında çok ciddi bir artış olduğunu gösteriyor. Görevlilerimiz artan trafiği daha iyi idare edebilmek için gerekli çalışmaları yürütecekler. Çok belirgin bir artış var. Muhtemelen bu, son dönemdeki yumuşamanın etkisiyle olmuş olabilir. Çünkü bizim karşıya tırları gönderebilmemiz için karşıdan ilk önce yükün alıcısı olması gerekiyor ki buradan sevkiyatlar yapılabilsin. Türkiye tarafından bu kadar yüklü miktarda sevkiyatın hareket etmesi demek, karşıdan bu kadar talebin olduğunu gösteriyor. Bu da bölgemizde ticaretin artmakta olduğu ve artacağına dair ciddi bir işaret veriyor."

Çataklı, Suriye tarafında normalleşmeye ya da ortamın iyileşmesine dönük beklenti ve umudun artmış olabileceğine de işaret etti.

Kilis Uluslararası Nakliyeciler Derneği Basın Sözcüsü Faruk Kara ise Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Gümrük ve Ticaret Bakanlığınca atılan dış politika adımlarının nakliyecilere olumlu etkisi olduğunu, bunun sonucunda da son 6 ayını "ölü geçiren" sektörün canlandığını söyledi.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :