Suriye'deki iç savaş

Suriye'deki iç savaş

SMDK Başkanı Abde:- "SMDK, 15 gün içinde siyasi arenada ve sahadaki değişimler doğrultusunda, Suriye devriminin ulusal projesinin eşkalini belirleyecek bir strateji sunacak"

İSTANBUL (AA) - Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu (SMDK) Başkanı Enes el-Abde, siyasi arenada ve sahadaki değişimler doğrultusunda 15 gün içinde yeni bir strateji sunacaklarını belirtti.

Koalisyonun İstanbul'daki merkezinde düzenlenen basın toplantısında konuşan Abde, SMDK'nin Halep'teki muhalif grupların insani ateşkes önerisini görüştüğünü söyledi.

Hazırladıkları girişimin 5 günlük ateşkesle başladığını, sonra yaralıların ve acil tedaviye gereksinimi olanların tahliye edilmesinin geldiğini anlatan Abde, bu girişimin başarılı olmaması halinde Halep'teki muhalif grupları rahatlatmak için dışarıdaki grupların askeri operasyon düzenlenmesini talep etmek gibi alternatif planları olduğunu dile getirdi.

Bu girişimi desteklemek için tüm gücünü sarf edeceğini ve bunun şu anki krizden çıkmak için en iyi yol olduğunu ifade eden Abde, uluslararası toplumdan Halep'te, İdlib'te ve diğer kentlerde, uluslararası toplumun gözetiminde sivil bölgeler oluşturulmasını talep etti.

Abde, uluslararası toplumun, sivillere ilişkin konuları kısmi olarak ele aldığını, bu nedenle kendilerinin bütüncül bir girişim hazırladığını kaydetti.

AA muhabirine konuşan Abde, "SMDK, 15 gün içinde siyasi arenada ve sahadaki değişimler doğrultusunda, Suriye devriminin ulusal projesinin eşkalini belirleyecek bir strateji sunacak." dedi.

Abde, bu stratejinin aynı zamanda ulusal ordu projesini de belirleyeceğini ifade etti.

Halep'teki muhalif gruplar, çarşamba günü yaptıkları ortak yazılı açıklamada, "Halep'te 5 günlük acil bir insani ateşkes ilan edilmeli. Acil tedavi gerektiren hastalar, Birleşmiş Milletler gözetiminde tahliye edilmeli. İsteyen sivillerin Halep'in kuzey kırsalına göçüne izin verilmeli. Sivillerin tahliyesinden sonra taraflar müzakereye oturmalı." ifadelerine yer vermişti.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :