Suriye'de iç savaşın cefakar anneleri

Suriye'de iç savaşın cefakar anneleri

Ülkelerindeki savaşta eşlerini kaybeden Suriyeli kadınlar, savaşın ve yaşamın zorlu şartlarında çocuklarına hem annelik hem de babalık yapıyor- Çocuklarına sevgilerini ve fedakarlıklarını eksik etmeyen Suriyeli anneler, hayatın omuzlarına yüklediği ağırlı

HATAY (AA) - SALİM TAŞ / LALE KÖKLÜ - Ülkelerindeki iç savaş yüzünden eşlerini kaybeden Suriyeli kadınlar, savaşın ve yaşamın zorlu şartlarına rağmen çocuklarına hem annelik hem de babalık yaparak yaşamlarına devam ediyor.

Suriye'de yaklaşık 7 yıldır süren iç savaşta binlerce kadın, eşini ve çocuğunu kaydederken anne olduklarını da asla unutmuyor.

Çocuklarına karşı olan sevgisini ve fedakarlığını hiçbir zaman eksik etmeyen Suriyeli anneler, hayatın omuzlarına yüklediği ağırlığa rağmen karşılaştıkları zorluklara göğüs gererek yaşama tutunmaya çalışıyor.

Ülkelerindeki savaş ve kargaşa yüzünden topraklarını terk ederek güvenli gördükleri Türkiye'ye sığınmak zorunda kalan Suriyeli anneler, burada hayatta kalan çocuklarına hem annelik hem de babalık görevlerini yerine getiriyor.

- "Çocuklarımın annesi, babası ve abileri oluyorum"

Suriyeli anne Sümeyye Mesmahmed (46), AA muhabirine, 4 yıl önce Suriye'nin Lazkiye kırsalındaki Haffe beldesinde rejim güçlerinin düzenlediği saldırıda eşinin ve 17 yaşındaki oğlunun öldüğünü söyledi.

Saldırı sırasında kendisinin ve 2 kızının başka bir köye kaçmayı başararak kurtulduğunu kaydeden Mesmahmed, bir ay sonra Suriye Kızılayının beldelerine geldiğinde oğlunun ve eşinin cesetlerinin su kuyusundan çıkarıldığını anlattı.

Mesmahmed, şunları paylaştı:

"Ben eşim ve oğlumun cenazelerini bir ay sonra alabildim ve onları bir başka köyde defnettik. Allah'a çok şükür çocuklarım Antakya'da hayırseverlerin açtığı Türk ve Suriye müfredatına göre eğitim veren okullarda okuyor. Hayırseverlerin ve Türkiye'nin verdiği maddi destekle hayata tutunuyoruz. Çocuklarımın annesi, babası ve abileri oluyorum. Annelerin yükü çok ağırdır. Boşuna 'Cennet annelerin ayakları altındadır' dememişler."

Mesmahmed, tek isteğinin ülkesine dönerek eşi ve çocuğunun mezarlarının başında dua etmek olduğunu kaydetti.

- "Onları düşünmekten birçok hastalığa yakalandım"

Suriye'deki savaşta 5 yıl önce eşi ve oğlunu kaybettikten sonra 2'si kız 4 çocuğuyla Hatay'a gelen bir diğer anne Suat Koca da Antakya ilçesinde kiraladığı evde zor şartlarda yaşam mücadelesi vermek zorunda olduğunu belirtti.

Canından çok sevdiği eşi ve oğlunun cenazelerini Suriye'de bırakmanın üzüntüsünü yaşadığını dile getiren Koca, buna rağmen geride kalan evlatlarına sahip çıkmak için güçlü olmak zorunda olduğunu ifade etti.

Koca, şöyle devam etti:

"Ben çocuklarımın anne ve babasıyım. Evimiz kirada, erkek çocuklarım inşaatlarda çalışıyor. Kızlarımın biri evli ve İstanbul'da yaşıyor, diğeri de benim yanımda. Allah'tan ve çocuklarımdan başka hayatta kimsem kalmadı. Oğlum 27 yaşında Özgür Suriye Ordusunda (ÖSO) ülkesi için çatışırken şehit oldu. Silah arkadaşları çocuğumun cenazesini evime getirdiklerinin ikinci gününde eşim de çatışmada öldü. Çok şükür Allah onlara şehadeti nasip etti. Eşimin ve çocuğumun ölümlerinden sonraki yoklukları beni çok etkiledi. Onları düşünmekten birçok hastalığa yakalandım. Allah'a her gün bir an önce savaşın bitmesini ve tekrar evimize dönebilmek için dua ediyorum. Suriye'nin toprağını koklamak bizim için dünyalara bedel. "

Koca, Suriye'de eşlerini ve çocuklarını kaybeden tüm annelere Allah'tan güç ve sabır diledi.

Suriyeli kadınların başlarının her zaman dik kalacağını belirten Koca, "İnşallah zafer bizim olacaktır. Türk kardeşlerimizden ülkemize dönmemiz için bize dua etmesini istiyoruz. Türkiye'deki tüm annelerin gününü kutluyorum. Allah her senelere onları sağ eylesin." dedi.

- Eşi ölünce 6 çocuğuyla kaldı

Eşini 2014 yılında Lazkiye'nin Kesep kasabasındaki çatışmada kaybeden 35 yaşındaki Fehime el-Ali, hayatta 6 çocuğundan başka kimsenin kalamadığını anlattı.

Suriye'de tüm yakınlarını savaşta yaşamını yitirdiğini ifade eden El Ali, şunları söyledi:

"Eşim öldükten sonra en büyüğü 13 yaşında olan 4'ü erkek olmak üzere 6 çocuğumla 2014 yılında Hatay'a geldim. Elimizdeki bir miktar parayla ev kiraladık ve bir süre geçimimizi sağladım. Çocuklarımın yarım kalan eğitimlerini tamamlaması için okula gönderdim. Çok sıkıntılar yaşıyoruz. Çocuklarımın gittiği okulun yöneticilerinin sağladıkları maddi destek sayesinde yaşıyoruz. Ülkeme dönemem, savaş devam ediyor. Eşim öldü çocuklarımın da ölmesine izin veremem. O acıyı yaşayamam."

El Ali, Suriye'de savaşın bitmesi ve ülkesini terk eden halkının geri dönmesi temennisinde bulundu.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler