Suriye'de bombardımandan kaçtılar, kışın çilesine yakalandılar

Suriye'de bombardımandan kaçtılar, kışın çilesine yakalandılar

İdlib'in kuzeyinde Türkiye sınırı yakınındaki bir kampa sığınan Muhammed Şahidi:- "(İkinci el giysilerin yanı sıra) Plastik ve terlik de yakıyoruz. Dumanından çocuklar zarar görüyor"- "Bu çadırda 16 kişi yaşıyor. Hepsi solunum yolu hastalıklarına yakaland

İDLİB (AA) - BURAK KARACAOĞLU/EŞREF MUSA - Suriye’de Beşşar Esed rejimi ve destekçilerinin saldırıları sonucu yerinden edilen siviller sığındıkları kamplarda, çevreden topladıkları plastik türevi malzemeler ve eski kıyafetler yakarak ısınmaya çalışıyor.

İdlib'de Türkiye-Suriye sınır hattına yakın bölgelerde barınan yüz binlerce sivil, bir kışı daha yakacak, barınma, kıyafet, gıda, temiz su gibi temel yaşam malzemelerinden yoksun geçiriyor.

Solunum hastalıklarına yol açsa da naylon ve lastik ürünleri yakarak ısınmaya çalışan sığınmacılardan Muhammed Şahidi AA muhabirine yaptığı açıklamada, İdlib'in kuzeyindeki Batebo köyü yakınlarındaki Seyyale kampında kaldığı söyledi.

Isınmak için eski kıyafet yakmak zorunda kaldıklarını belirten Şahidi, "Plastik ve terlik de yakıyoruz. Dumanından çocuklar zarar görüyor. Bu çadırda 16 kişi yaşıyor. Hepsi solunum yolu hastalıklarına yakalandı." dedi.

Şahidi yaz aylarından bu yana yardım çağrısı yaptıklarını dile getirerek, "Vallahi bu lastik kokusunda çocukların nefes borularında ve göğüslerinde hastalıklar oldu. Çadıra giden yollar çok kötü. Bu arsanın kirası yıllık 500 bin Suriye Lirası (4 bin TL). İnsanlarda 300 Suriye Lirası (2,2 TL) ekmek alacak para dahi yok. İmkan yok. Güç yok. Bak nasıl ısınıyoruz. İkinci el elbiseyi bu şekilde sobayı koyarak yakıyoruz." ifadelerini kullandı.

- "Seccade serip yatıyoruz"

Kışın çok soğuk geçtiğini, çadırların yağmur sızdırdığını dile getiren Şahidi, şöyle devam etti:

"Bebekler hep hasta. Yorgunuz. Süt ve bez lazım çocuklara. Hiç kimse bize yardım etmedi. Herkesin kapısını çaldık. Allah’tan korkan her insandan bize yardım etmesini istiyoruz. Yattığımız yere bak. Bir seccade serip yatıyoruz. Yerin soğuğundan bizi koruyacak hiçbir şey yok."

Esed rejimi ve destekçilerinin İdlib Gerginliği Azaltma Bölgesi'ne saldırılarında son bir buçuk ayda 110 bin sivil göç etmek zorunda kaldı. Saldırılardan kaçan sivillerin büyük bir kısmı, Hatay'ın Reyhanlı ilçesi karşısındaki Suriye topraklarında yer alan Atme, Kah, Deyr Hassan ve Kefer Lusin gibi bölgelerdeki kamplar ile İdlib'de zeytin ağaçlarının bulunduğu alanlara, Türkiye'nin terörden arındırdığı Fırat Kalkanı ve Zeytin Dalı Harekatı bölgelerine sığınıyor.

Türkiye ile Rusya arasında 17 Eylül 2018'de imzalanan mutabakattan bu yana İdlib Gerginliği Azaltma Bölgesi'nde rejim ve Rusya'nın saldırılarında 1300'den fazla sivil öldü. Saldırıların yoğun olduğu bölgelerden nispeten sakin yerlere ve özellikle Türkiye sınırı yakınına göç edenlerin sayısı ise son bir yılda 1 milyonu aştı.

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :