Suriye Türkmen Meclisi Genişletilmiş İstişare Kurulu Toplantısı

Suriye Türkmen Meclisi Genişletilmiş İstişare Kurulu Toplantısı

Suriye Türkmen Meclisi Onursal ve İstişare Kurulu Başkanı Şandır:- "Bölgeyi yeniden tanzim etmeye çalışan küresel güçler, yüzyıl önceki teşebbüslerini yeniden hayata geçirmeye çalışıyorlar. Ama unutmasınlar ki Suriye’yi, Türkmen'i yok sayarak, Suriye’yi t

ANKARA (AA) - Suriye Türkmen Meclisi Onursal ve İstişare Kurulu Başkanı Mehmet Şandır, Suriye Türkmenlerinin "kıyamet"i yaşadığını ve çok zor durumda olduğunu belirterek, "Bölgeyi yeniden tanzim etmeye çalışan küresel güçler, yüzyıl önceki teşebbüslerini yeniden hayata geçirmeye çalışıyorlar. Ama unutmasınlar ki Suriye’yi Türmen'i yok sayarak, Suriye’yi tanzim etmek mümkün olmayacaktır" dedi.

Green Park Otel'de Suriye Türkmen Meclisi'nin ev sahipliğinde "Suriye Türkmen Meclisi Genişletilmiş İstişare Kurulu Toplantısı"nda açılış konuşmasını yapan Şandır, Ortadoğu ve Suriye'yi tanzim etmeye çalışan küresel güçlerin yüzyıl önceki teşebbüslerini yeniden hayata geçirmeye çalıştıklarını ifade ederek, "Unutmasınlar ki Suriye’yi Türmen'i yok sayarak, Suriye’yi tanzim etmek mümkün olmayacaktır" şeklinde konuştu.

Suriye'deki acının Türkiye'ye taşındığını kaydeden Şandır, "Suriye Türkmenleri olarak yüreğimiz yanıyor. Yurdumuzu kaybettik. Canlarımız toprağa düştü. Ama onun ötesinde Türkiye’ye ödetilmek istenen, Suriye Türkmenlerinin kendi dertlerinden daha öte bir acısıdır" ifadelerini kullandı.

Suriye Türkmenlerinin kendi topraklarını ölümüne savunduğunu söyleyen Şandır, "Bize dayatılacak Sevr'leri, bu millet bedelini kanla ödeyecek de olsa Lozan’ı, Milli Mücadele’yi tekrar başaracaktır. Buna yürekten inanıyoruz" dedi.

Türkiye’ye, Türk milletine, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a, Başbakan Ahmet Davutoğlu'na, sivil toplum kuruluşlarına tüm Türkmenlere verdiği yardımdan, destekten dolayı şükranlarını sunan Şandır, sözlerine şöyle devam etti:

"Suriye Türkmenleri, Türkiye Türkleri, Ortadoğu Türklüğü bu kıyameti aşacaktır. Kendi topraklarında, kendi kimlikleri ile onurları ile yaşacaktır. Yeni bir yüzyılın ilk çeyreğinde, 1916’nın yüzüncü yılında, Suriye'yi yeniden tanzim etmek isteyenler Suriye’deki Türkmenleri yok sayamacaklar. Türkmensiz Suriye olmaz, Türkiye’siz Ortadoğu olmaz. Sebebi ne olursa olsun bugün gelinen noktada Suriye Türkmenleri etnik temizliğe tabi tutuluyorlar, Onursuz yaşamaktır, kimliksiz yaşamak çok ciddi bir insan hakları ihlalidir. Türkiye'den başka güvencemiz yok. Suriye Türkmenleri, Irak Türkmenleri Ortadoğu'nun bin yıllık faturasını ödüyorlar. Yurtları elinden alınarak, tarihin en ağır zulmünü yaşıyorlar."

Başbakan Davutoğlu'nun Suriye Türkmenlerine hitaben yaptığı konuşmayı aktaran Şandır, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Suriye Türkmenleri olarak Yeni Suriye'nin kuruluşunda, içinde yerinizi alınız. Türkiye Cumhuriyeti devleti adına, Türkiye Cumhuriyeti hükümeti adına size şu taahhütte bulunuyoruz. Siz birlik halinde oldukça Türkiye Cumhuriyeti her zaman yanınızda olacaktır. Konuşun tartışın, istişare edin ama bir olun, birlik olun. Çünkü bir olan iri olur, bir olan diri olur. Birlik ve beraberliğinizi küçük ihtilaflara feda etmeyin. Sizler çok büyük bir tarihi yürüşün öncülerisiniz, sözcülerisiniz. O yürüyüşün içinde saygı değer Türk milletinin temsilcilerisiniz."

Suriye Türkmenleri olarak, asla bir yılgınlık, bezgin bir sitemin içerisinde olmadıklarını belirten Şandır, "Suriye'nin ikinci kalabalık gücü bizleriz. Suriye Türkmensiz, Ortadoğu Türkiye'siz olmaz, bunu tüm dünyaya göstereceğiz" dedi.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :