Suriye konulu Astana 3 toplantısı

Suriye konulu Astana 3 toplantısı

Suriyeli askeri muhalifler, Kazakistan'ın başkenti Astana'da 3'üncüsü düzenlenen Suriye konulu toplantıya katılacaklarını duyurdu

ANKARA (AA) - Kazakistan'ın başkenti Astana'da Suriye konulu 3. tur görüşmeleri sürerken, askeri muhalefetten küçük bir grubun toplantılara katılmak üzere Astana'ya gideceği açıklandı.

AA muhabirinin muhalif kaynaklardan edindiği bilgiye göre, askeri teknik bir grup yarın Astana'ya yola çıkacak. Az sayıda kişiden oluşacak grup, sahadaki ateşkes durumunu ele alacak.

Çoğunluğu askeri muhaliflerden oluşan grubun bir de sözcüsü olacak. Toplantılara perşembe günü katılmayı planlayan muhalif heyet, garantör ülkeleri sahadaki durum ile Ankara'da varılan ve 30 Aralık'ta yürürlüğe giren ateşkes ilgili ihlaller konusunda bilgilendirecek.

Türkiye ve Rusya'nın garantörlüğünde sağlanan ateşkes 30 Aralık 2016'da yürürlüğe girmişti. Esed rejimi güçlerinin ateşkesi ihlal etmesi üzerine, Kazakistan'ın başkenti Astana'da 23-24 Ocak'ta Türkiye ve Rusya öncülüğünde bir toplantı düzenlenmişti.

Ateşkesin güçlendirilmesi gündemiyle toplanan Türkiye, Rusya, İran, Birleşmiş Milletler (BM), muhalefet ve rejim heyetleri, ateşkesi izlemek için üçlü mekanizma kurulması konusunda anlaşmıştı.

6 Şubat'ta yalnızca garantör ülkelerin katıldığı toplantıda izleme mekanizmasına ilişkin teknik detaylar ele alınmıştı.

15-16 Şubat'taki ikinci toplantıda, tüm taraflar, yeniden bir araya gelmişti.

Askeri muhalefet, Rusya garantörlüğündeki rejim güçlerinin yoğun ateşkes ihlallerinin sürmesi üzerine ise Astana 3 toplantısına katılmayacağını duyurmuştu.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :