Suriye ekmeği, Türk mutfağına girdi

Suriye ekmeği, Türk mutfağına girdi

Türkiye'ye sığınan Suriyelilerin yaptığı "tandır ekmeği", Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde ilgi görmeye başladı

İç savaştan kaçarak Gaziantep, Şanlıurfa, Kilis gibi çoğu Güneydoğu Anadolu Bölgesi illerinde yaşama tutunmaya çalışan Suriyeliler, ekonomik alanda da yer ediniyor. Damak lezzetlerini Türkiye'nin birçok yerine nam salmış Güneydoğu illeriyle birleştiren Suriyeliler, çoğu kesimden müşteri çekiyor.

Sofraların vazgeçilmezleri arasında yer alan ekmeği de kendi yöresel lezzetleriyle üreten Suriyelilerin "tandır ekmeği" sofralarda yer almaya başladı. Şanlıurfa'nın Akçakale ilçesine yerleşerek fırın işletmeciliğine başlayan Hıdır Misleh, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Deyru'z Zor'da 12 yıl boyunca yaptığı mesleğini sürdürdüğünü söyledi. Yaklaşık 6 ay önce geldiği Akçakele'de tandır ekmeklerinin ilgi görmeyeceğini düşünerek iş aradığını belirten Misleh, "Uzun süre iş aradım ama bulamadım. Son çare olarak ülkemde yaptığı mesleği küçük bir fırın kurarak sürdürmek istedim.

Bunun üzerine yaklaşık bir ay önce fırın açtım" dedi. Misleh, içerisinde odun ateşinin yandığı kerpiçten örülü ocakta pişen ve Türkiye'de benzer yöntemle pişen ekmeklere göre daha ince tandır ekmeği yaptığını ifade etti. Ekmeğin odun ateşinde pişmesinden dolayı lezzetinin arttığına işaret eden Misleh, şöyle devam etti: ''Fırında benim dışımda 4 Suriyeli usta daha çalışıyor. Yani şuan 5 aile geçimimizi buradan sağlıyoruz.

Ekmeğimizi ilk başlarda sadece Suriyeliler satın alıyordu ama artık Türk müşteriler de ilgi göstermeye başladı. Şimdi neredeyse Suriyeliler kadar Türk müşterilerimiz de tandır ekmeği satın alıyor.

Türkler bizim Suriye tandır ekmeğini sevdi diyebilirim.'' Müşterilerden Halil Menteş de ilk önceleri bilmediği tandır ekmeğini yedikten sonra beğendiğini belirterek, ailece tüketmeye başladıklarını söyledi. Ekmeğin sağlıklı ve hazmının kolay olduğunu savunan Menteş, özellikle kebap ve dürüm tüketiminde tandır ekmeğini kullandıklarını sözlerine ekledi.