Sur'da terör mağduru aileler aylar sonra evlerine giriyor

Sur'da terör mağduru aileler aylar sonra evlerine giriyor

Diyarbakır'ın Sur ilçesinde kaymakamlığa yapılan başvuru sonucunda oluşan listede yer alan aileler, güvenlik güçlerinin kontrolünde gruplar halinde evlerinin bulunduğu sokaklara alınıyor- Teröristlerin sokaklara döşediği el yapımı patlayıcıların infilak e

DİYARBAKIR (AA) - Diyarbakır'ın Sur ilçesinde terör örgütü PKK'nın saldırıları sebebiyle evlerini terk etmek zorunda kalan aileler, aylar sonra evlerine dönerek eşyalarını tahliye etti.

Sur Kaymakamlığına yapılan başvuru sonucunda oluşan listede yer alan aileler, güvenlik güçlerinin kontrolünde gruplar halinde evlerinin bulunduğu sokaklara alınıyor. Teröristlerin sokaklara döşediği el yapımı patlayıcıların infilak etmesi sonucu evleri hasar gören aileler, yanlarına alabildikleri eşyalarla bölgeden ayrılırken, bazı aileler de kamyonetlerle eşyalarını taşıyor.

Ev eşyalarını sırtında taşıyarak bölgeden uzaklaşan N.M, Kaymakamlığa başvuru yaparak 4 ay sonra evlerine geldiklerini ve eşyalarını güvenlik önlemleri altında tahliye ettiklerini anlattı. N.M, bölgede hasar tespit çalışmalarının sürdüğünü belirtti.

Evlerinin terör saldırıları sonucu hasar gördüğünü ifade eden N.M, "4 aya yakındır eve gitmiyordum, ilk kez geldim. Ev çok hasar görmüş. Sebebi artık içeride kalanlardır. Çatışma ortamı olmuş, bomba koymuşlar sokaklara. Bombaların patlaması sonucu evlerde hasar oluşmuş" dedi.

Suriçi'nde incelemelerde bulunan AK Parti İl Başkanı Muhammed Akar da halkın sorunlarını ve Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun Sur için açıkladığı ihya ve inşa programı hakkında görüşlerini öğrenmek için bölgeye geldiklerini söyledi. Akar, vatandaşların "ihya ve inşa programı"na ciddi şekilde destek verdiğini dile getirdi.

- "Hiçbir vatandaş mağdur bırakılmayacak"

Vatandaşın bir an önce evine dönmek istediğini aktaran Akar, şöyle konuştu:

"Vatandaşlar, yıkılan evlerin yerine nasıl evler yapılacak bunu öğrenmek istiyor. Bunu anlatıyoruz. Vatandaşlarımızın emin olması lazım, hiçbir vatandaşımız mağdur olmayacak. Bu, Türkiye Cumhuriyeti Başbakanının teminatıdır, hükümetin halkımıza güvencesidir. Evi yıkılmış olan vatandaşın evi tekrar inşa edilecek, bunun programı var. İster Sur'da ister başka yerde evi yapılacak. Evinin kamulaştırılmasını isterse o seçeneği de halkımıza sunuyoruz. Vatandaşlarımıza seçenekler sunuyoruz, hangisini kabul ederse ona göre kendisine bu yardım sağlanacaktır."

Hükümetin yaptığı çalışmaları temelde 3 başlık altında toplayabileceklerini vurgulayan Akar, şöyle devam etti:

"Birincisi, vatandaşın zarar ve ziyanının çok acil bir şekilde tazmini esas alınıyor. İkincisi, yıkılan bu binaların, enkaz haline gelmiş binaların bir an önce Diyarbakır'ın mimarisine, aslına uygun şekilde yeniden inşası meselesidir. Üçüncü mesele ise bu olayların bize bıraktığı sosyal ve ekonomik fatura, bir yıkıntı var. İşsizlik ve sosyal problemler var. Bütün bunları Ankara'da tartıştık. Şimdi gelip sahada halkı da dinleyip bunu hükümet programına sokmak üzere biz buradayız."

- "Sur, Ortadoğu'nun yıldızı olacak"

Sur'un özüne uygun şekilde inşa edileceğine dikkati çeken Akar, "Sur, 1920'li-1930'lu yıllardaki o fotoğraflarda gördüğümüz, özlem duyduğumuz Sur olarak yeniden inşa edilecek. Suriçi dediğimiz bu kadim şehir sadece Diyarbakır'ın ve bölgenin değil, Ortadoğu'nun yıldızı olacak. Sur gerçek değerine kavuşacak. Sur bir hazinedir, kültür, tarih, turizm hazinesidir. Buranın halkı kesinlikle kendi Sur'una kendi evine ve mahallelerine kavuşacak ama çarpık kentleşme olmayacak" ifadelerine yer verdi.

Akar, Sur ve Hevsel Bahçelerinin UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesinde bulunduğunu anımsatarak, Sur'da 600'ün üzerinde tescilli tarihi eser bulunduğunu, ihya ve inşa sürecinde bu değerlerin de korunacağını sözlerine ekledi.

Sur'da terör mağduru aileler aylar sonra evlerine giriyor

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :
Önceki ve Sonraki Haberler