Şura kararları Gül'ün onayına sunuluyor

Şura kararları Gül'ün onayına sunuluyor

Yüksek Askeri Şura'nın üçüncü gününde yapılan toplantıda komuta kademesi belli oldu

Yüksek Askeri Şura toplantısı sona erdi. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında Genelkurmay Karargahında yapılan Şura toplantıları sona erdi.

Şura kararlarını imzalamak için Genelkurmay Karargahına gelen Erdoğan, kararları imzalamasının ardından 20 dakika kaldığı Karargahtan ayrıldı.

YAŞ toplantısında alınan kararların Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'e sunulduktan sonra kamuoyunda açıklanması bekleniyor.

Toplantıda, terfi sırasında bulunan general, amiral ve albayların bir üst rütbeye yükseltilmesi, general ve amirallerin görev sürelerinin uzatılması ve emeklilik işlemleri ele alındı.

Disiplinsizlik ve ahlaki durumları nedeniyle Türk Silahlı Kuvvetleri'nden (TSK) ayrılacak personelin durumu da toplantıda değerlendirildi. Şura'da, TSK'yı ilgilendiren diğer konular da görüşüldü.

GÜL'ÜN ONAYINA SUNULUYOR

Milli Savunma Bakanı ve Genelkurmay Başkanı Köşk'e çıkıyor. YAŞ kararları Cumhurbaşkanı'nın onayına sunuluyor. Gül'ün onayından kararların geçmesi halinde duyurusu yapılacak.

İŞTE TOPLANTIDAN ÇIKAN AYRINTILAR

Türk Silahlı Kuvvetleri'nin komuta kademesi 3 gün süren Yüksek Askeri Şûra toplantısının ardından belirlendi. Genelkurmay Başkanlığı'na atanması beklenen Orgeneral Necdet Özel'in boşaltacağı Kara Kuvvetleri Komutanlığı'na 1'inci Ordu Komutanı Orgeneral Hayri Kıvrıkoğlu getirildi. Donanma Komutanı Oramiral Emin Murat Bilgel de Deniz Kuvvetleri Komutanı oldu.

Yüksek Askeri Şûra, çalışmalarını dünkü 3'üncü oturumla tamamladı. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün onayının ardından alınan kararların bugün kamuoyuna açıklanması bekleniyor. Başbakan Tayyip Erdoğan, YAŞ'ın 3'üncü gün oturumuna da başkanlık ederek toplantıya 2 saat katıldı. Kulislerde dünkü oturum sonunda Türk Silahlı Kuvvetleri'nin (TSK) komuta kademesinin belirlendiği konuşuldu. Ancak Şûra öncesi gelen sürpriz emeklilikler, tutuklu general ve amirallerin yanı sıra sivil iradenin bazı isimlere karşı olduğunu açıkça ortaya koyması sonucu TSK'daki atama, terfi, emeklilik ve temditi içeren teamüller ortadan kalktı. Bu nedenle kulislerde komuta kademesine yapılan atamalarla ilgili konuşulanlar "Şûra toto" oynamaya dönüştü.

EN GARANTİSİ KARA VE DENİZ

Kulislere yansıyan bilgilere göre Genelkurmay Başkanlığı'na atanması beklenen Orgeneral Necdet Özel'in boşaltacağı Kara Kuvvetleri Komutanlığı'na 1'inci Ordu Komutanı Orgeneral Hayri Kıvrıkoğlu getirildi. Donanma Komutanı Oramiral Emin Murat Bilgel de Deniz Kuvvetleri Komutanı oldu. Donanma Komutanlığı'na da "kor"luktan oramiralliğe terfi ettirilen Nusret Güner geldi.

JANDARMA'NIN ADAYLARI

Jandarma Genel Komutanlığı için birden fazla isim seslendirildi. Bu isimler 2'nci Ordu Komutanı Orgeneral Servet Yörük, 3'üncü Ordu Komutanı Orgeneral Yalçın Ataman ve Kara Kuvvetleri Kurmay Başkanı Orgeneral Bekir Kalyoncu olarak sıralandı.

GÜNER AKADEMİYE Mİ?

Atamalarla ilgili bir diğer iddia da Genelkurmay 2'nci Başkanı Orgeneral Aslan Güner'le ilgili oldu. 1'inci Ordu Komutanı olması beklenen Güner'in, Balyoz'dan tutuklu Orgeneral Bilgin Balanlı'nın yerine Harp Akademileri Komutanlığı'na getirildiği ileri sürüldü. Harp Akademileri Komutanlığı'na yakın geçmişte de karacı komutan atanmıştı. Bu isim halen internet andıcı nedeniyle savcılığın yakalama talebinde bulunduğu Ege Ordu Komutanı Orgeneral Nusret Taşdeler.

1. ORDU VE 2. BAŞKANLIK

Orgeneral Güner'in Harp Akademileri Komutanı olması durumunda, bu kez Orgeneral Bekir Kalyoncu'nun 1'inci Ordu Komutanlığı'na getirilebileceği belirtiliyor. Güner'in Genelkurmay İkinci Başkanlığı'nı boşaltması sonrası, bu göreve "kor"luktan "or"luğa yükselen bir ismin gelebileceği ifade edildi. 2'nci, 3'üncü veya Ege Ordu komutanlıklarından birisinin boşalması halinde de yine "or"luk rütbesi almış bir ismin atanacağı söyleniyor. Erzincan davası sanığı Eğitim ve Doktrin Komutanı (EDOK) Orgeneral Saldıray Berk'in emekliye sevk edildiği ve yerine de yine orgeneralliğe yükselen bir korgeneralin getirildiği ileri sürüldü. Ancak tüm komuta kademesi bugün kamuoyuna yapılacak resmi açıklamayla netleşmiş olacak.

TUTUKLULARIN DURUMU

Dünkü oturumda "tüm"lükten "kor"luğa, "tuğ"luktan "tüm"lüğe ve kurmay albaylıktan "tuğ"luğa yükselecek personelin durumu da ele alındı. Bunlar arasında terfi sırasında olup Ergenekon ve Balyoz'dan tutuklu olan tümgeneraller Ahmet Yavuz, Salim Erkal Bektaş, Abdullah Dalay, İhsan Balabanlı (Kara), Beyazıt Karataş (Hava), Tümamiral Haydar Mücahit Şişlioğlu (Deniz), Tuğgeneral Kasım Erdem (Kara), Tuğamiral Ahmet Türkmen (Deniz), Tuğgeneral Ali Aydın (Jandarma) bulunuyor. "Kor"lar dahil terfi sırasında bulunan tutuklu 14 general ve amiralin hükümetin istediği gibi emekliye mi sevk edildiği yoksa Genelkurmay'ın istediği gibi bekletilip bekletilmediği de bugün açıklanacak listeden sonra netlik kazanacak. Askerlerin özellikle 8'inci Kolordu Komutanı Korgeneral Mustafa Korkut Özarslan için ısrarcı olduğu öne sürüldü.

HAVA KUVVETLERİ İÇİN DE İKİ İSİM

Hava Kuvvetleri Komutanlığı için Şûra başladığından beri ortaya atılan iddialar dün de değişmedi. Buna göre Hava Lojistik Komutanı Korgeneral Mehmet Erten "or"luğa yükseltilip kuvvet komutanı yapılacak. Ancak hükümetin karargâh tecrübesi olmayan Erten'in komutanlığına sıcak bakmadığı ileri sürülüyor. Bu nedenle bu yıl terfi sırasında olmamasına rağmen Hava Kuvvetleri Kurmay Başkanı Korgeneral Abidin Ünal, vekaleten komutanlık yapacak ve gelecek yıl orgeneralliğe yükselerek asaleten komutan olacak.